Dugo najavljivani tehnički pregovori Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji trebalo bi da počnu danas u Briselu razmatranjem Nacrta ZSO. Razgovori bi trebalo da traju više dana, jer Brisel insistira na intenziviranju tehničkog dijaloga, nezvanično saznaje Danas u pregovaračkim krugovima.


U beogradskom pregovaračkom timu, koji predvodi šef vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić biće, između ostalih, i kosovski gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, dok bi na čelu prištinskih pregovarača trebalo da bude ministarka bez porfelja Edita Tahiri. Ministar za lokalnu samoupravu Vlade Kosova Ljubomir Marić u Brisel ide na poziv EU kao šef Upravljačkog tima za formiranje ZSO.

O Nacrtu ZSO se, kao i o platformi za KiM predsednika Srbije Tomislava Nikolića, gotovo ništa ne zna, pa se čak spekuliše da zapravo ni ne postoji. U Beogradu tvrde da je za taj dokument, prema Dogovoru o sprovođenju Briselskog sporazuma, nadležan samo Upravljački tim za formiranje ZSO, a da se drži u tajnosti iz strateških razloga. Diplomatski krugovi spekulišu da treba očekivati i njegovu briselsku verziju, ali ne isključuju ni mogućnost da bi Priština mogla da se pojavi sa svojim predlogom, mada je blagoslov za izradu Nacrta još 2013. dalo Ministarstvo za lokalnu samoupravu Vlade Kosova.

Beograd se nada da sa Prištinom, koja je već jednom odložila pregovore o ZSO planirane za 12. maj, neće biti novih iznenađenja. Priština je pre dve nedelje tražila odlaganje razgovora o ZSO, koje je istovremeno javno uslovljavala dogovorom o energetici i telekomunikacijama, navodno zbog najave rasprave u kosovskom parlamentu o zakonu o specijalnom sudu za ratne zločine na KiM, koja je u međuvremenu takođe pomerena – za 29. maj.

Otvaranje tehničkog dijaloga o ZSO poklopilo se ne samo sa politički delikatnom raspravom o specijalnom sudu, nego sa i tenzijama na terenu posle nedavnog ubistva pripadnika ONA sa Kosova u sukobu sa makedonskom policijom u Kumanovu. Većina ubijenih kosovskih Albanca iz ove terorističke organizacije trebalo bi da bude sahranjena danas u Prištini. Do sada niko nije reagovao ni u Beogradu, ni Prištini, uključujući i međunarodnu upravu, na to što su se tokom vikenda u Dečanima na sahrani jednog od komandanata ONA ubijenih u Kumanovu pojavila uniformisana lica sa oznakama zvanično rasformirane OVK.

Razgovori o ZSO otvaraju se neposredno pošto je sinoć istekao rok za prijavu na konkurs za 48 sudija i 15 tužilaca srpske i drugih nacionalnosti na KiM za rad u kosovskom pravosuđu. Za sada se ne zna da li je urodio plodom nedavni razgovor iza zatvorenih vrata Marka Đurića i ministra pravde u Vladi Srbije Nikole Selakovića sa srpskim sudijama i tužiocima na KiM, jer se se pre tog „brifinga“ gotovo niko od Srba nije prijavio na konkurs, što bi ugrozilo sprovođenje Briselskog sporazuma. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Đurić i Selaković obećali su srpskim sudijama i tužiocima da će njihov materijalni status biti osiguran posebnim zakonom.

Iako do sada niko nije zvanično povezao dijalog u Briselu sa položajem Albanaca na jugu centralne Srbije, kosovsko Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije saopštilo je da je resorni ministar Arsim Bajrami juče posetio škole u Bujanovcu i Preševu kako bi „razmotrio mogućnosti saradnje u obrazovanju na albanskom jeziku“. U saopštenju se ističe da je Bajranijeva poseta posledica otvaranja pitanje obrazovanja Albanaca iz južne Srbije u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na zahtev Edite Tahiri.

SB UN danas o Kosovu

Na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će se danas razmatrati situacija na KiM trebalo bi da učestvuju ministri inostranih poslova Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači. U poslednjem tromesečnom izveštaju o radu Unmika u periodu od 16. januara do 15. aprila generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravlja nastavak političkog dijaloga u Briselu na premijerskom nivou i poziva Beograd i Prištini da hitno reše pitanje uspostavljanja ZSO.

 

Reagovanja desne opozicije

Patriotski blok KiM, koji čine DSS, SRS, Dveri i više udruženja građana, ocenio je juče da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić odustati od svoje nove platforme za KiM, kao što je to učinio i sa prvom. U saopštenju se podseća da je „Nikolić apsolutno podržao Briselski sporazum, postavljanje granica između KiM i centralne Srbije, ukidanje srpskih institucija u Pokrajini, prijem Kosova u skoro sve međunarodne institucije i organizacije, zbog čega se postavlja pitanje koja je prava svrha nove platforme“. Patriotski blok tvrdi da predsednik i premijer zajedničkim snagama „svo vreme koracima od sedam milja udaljavaju KiM od Srbije“. Državotvorni pokret Srbije upozorio je juče da premijer Aleksandar Vučić izjavom da će se o Nikolićevoj platformi izjasniti kada se vrati iz SAD „trenira javnost Srbije da prihvati kao normalnost da joj državnu politiku uređuju stranci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari