Članovi omladine SNS su na pločniku ispred zgrade pokrajinske vlade nacrtali tradicionalnu zastavu Vojvodine, izražavajući time juče protest zbog toga što pokrajinska skupština nije prošle nedelje donela odluku o upotrebi vojvođanskih simbola. Kako su preneli mediji, na ovom političkom performansu, pod nazivom „Tradicija ne počinje od Pajtića“, nekoliko desetina mladih je došetalo od sedišta novosadskog odbora SNS do zgrade pokrajinske vlade noseći zastave Republike Srbije i partijske zastave SNS, a potom su razvili veliki transparent „Vojvodina je Srbija“.

Pošto su na pločniku iscrtali veliku tradicionalnu srpsku trobojku iz 1848. godine, predsednik mladih Gradskog odbora SNS Bojan Marjanovićizjavio je novinarima da su tim činom želeli da podsete predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića „da autonomija Vojvodine nije nastala zato da bi on imao svoju administraciju, većda bi se Srbi na ovim prostorima ujedinili“. Marjanovićje rekao da su, neusvajanjem odluke o upotrebi simbola Vojvodine, „Pajtići DS grubo prekršili Statut AP Vojvodine, za koji su i sami glasali, a u kojem piše da Vojvodina ima svoje tradicionalne simbole, zastavu i grb“.

Nosioci pokrajinske vlasti prvi su koji bi trebalo da štite Statut AP Vojvodine a ne da ga krše, naglasio je on i dodao da se tim nepoštovanjem odredaba tog akta pokazalo da pokrajinska vlast ne samo da nema legitimitet većni legalitet. „Bojan Pajtićje time lupio šamar istoriji srpskog pitanja u Vojvodini“, kazao je Marjanović, napominjući da su simboli, čiju upotrebu pokrajinska skupština nije usvojila, „simboli korišćeni 1848. godine, kada su Srbi u Habzburškoj monarhiji proglasili svoju autonomiju, boreći se za svoja prava“.

Povodom performansa omladine SNS reagovao je funkcioner DS-a Branislav Bugarski, koji se u tim trenucima vraćao sa međunarodnog Foruma mladih lidera regiona, višednevnog skupa u Master centru Novosadskog sajma.

„Mladi iz celog regiona u Novom Sadu, u organizaciji Evropskog pokreta, razgovaraju o budućnosti i o tome kako da prevaziđu one razlike koje su nam ostavili naši dedovi i očevi – ratove, stradanja i 300.000 žrtava“, izjavio je Bugarski novinarima koji su pratili performans omladinaca SNS.

„Osnovna razlika između Demokratske stranke i Srpske napredne stranke je u tome što SNS gleda u 1848. godinu, a DS gleda u 2020“, dodao je Bugarski.

Reagovanje

„Isred Vlade APV omladina SNS i transparent „Vojvodina je Srbija“. Tačno. Još da pitaju šefa da li, po Briselskom sporazumu, to važi i za Kosovo“, napisano je na društvenoj mreži Tviter, na nalogu potpisanom sa Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke. P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari