Dnevnom listu Danas sinoć je, u Beču, dodeljena „Nagrada za interkulturalna dostignuća“ u oblasti medija, za dodatak Sandžak Danas, radne grupe „Dijalog kultura“ Ministarstva inostranih poslova Austrije. Ceremoniji dodele prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora, javnog i političkog života, a uvodni govor je održao austrijski ministar spoljnih poslova Sebastian Kurc.


Osvrćući se na gorući problem današnjice, ministar Kurc je izrazio žaljenje što pojedine zemlje EU odbijaju da prime izbeglice, ali i zadovoljstvo što Austrija nije među njima. “Većina građana Austrije želi da pomogne ljudima u nevolji što smo videli poslednjih dana. Ima, nažalost, i onih koji su protiv toga”, primetio je šef austrijske diplomatije. On je dodao da treba pronaći balans između te dve strane, ali da humanost treba da bude na prvom mestu. Izražavajući nadu da će se zemlje EU dogovoriti, ministar je naglasio da treba biti realan i shvatiti da Evropa ne može da primi sve već one koji beže od ratova i progona.

Nezavisni žiri „Dijaloga kultura“ Ministarstva spoljnih poslova Austrije dodelio je nagrade u više oblasti. Pored Danasa, u medijskoj i oblastima civilnih inicijativa nagradjene su nevladine organizacije iz Ugande, Izraela, Poljske i Austrije. U ime Danasa, priznanje je primila naša novinarka i urednica nagrađenog dodatka – Safeta Biševac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari