– Tehnički dijalog Beograda i Prištine nastaviće se 5. avgusta, a glavna tačka dnevnog reda Komisije za sprovođenje briselskih dogovora biće Memorandum o osiguranju motornih vozila. Priština je od EU tražila i da se u septembru održi sastanak i o problemu „ilegalnih“ – srpskih registarskih tablica na Kosovu – najavila je za Danas ministarka bez portfelja u Vladi Kosova i glavni prištinski pregovarač za tehnička pitanja Edita Tahiri.

– Početak sprovođenja Sporazuma o osiguranje bio je dogovoren za 24. jul, ali Srbija tehnički nije bila za to spremna. Mada je pokušala da nas okrivi za odlaganje, u EU znaju šta je pravi razlog. Na sastanku članova Komisije za sprovođenje Briselskog sporazuma, u kojoj su predstavnici Kosova, Srbije i EU, treba da se razjasne sva pitanja u vezi sa osiguranjem, kako bi se taj sporazum odmah primenio – kaže Tahiri.

Na pitanje da li će taj sporazum onemogućiti korišćenje srpskih registarskih tablica sa severa KiM, ona odgovara da je pitanje tablica rešeno sporazumom o slobodi kretanja i da nema nikakve veze sa dogovorom o osiguranju vozila. Prema njenim rečima, Prištinu ništa ne sprečava da primeni Sporazum o slobodi kretanja, ali želi da o svim problemima sa „ilegalnim i probnim tablicama na Kosovu“ razgovara sa EU i Beogradom, što će se dogoditi u septembru.

Edita Tahiri negira spekulacije diplomatskih krugova da je nastavak političkog dijaloga u Briselu povezan sa pitanjem specijalnog suda za ratne zločine na KiM. Ona je kategorična da je osnivanje ovog suda isključivo unutrašnja stvar Kosova.

U beogradskom pregovaračkom timu, koji takođe tvrdi da nije kriv za odlaganje primene sporazuma, Danasu je potvrđeno da se 5. avgusta nastavlja tehnički dijalog o osiguranju motornih vozila. Beogradski izvori tvrde da na pripremi novih premijerskih pregovora Beograda i Prištine Brisel radi preko šatl diplomatije.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj će se raspravljati o specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu održaće se iduće nedelje, najavio je juče šef kosovske diplomatije i predsednik DPK Hašim Tači posle sastanka sa poslanicima svoje stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari