Svi dogovori koje smo postigli s Prištinom u Briselu biće predstavljeni Vladi Srbije i nadam se da će ih ona usvojiti.

Posle svega predstavićemo ih i Narodnoj skupštini. Već danas, u subotu, u zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 održaću konferenciju za novinare, na kojoj ću izvestiti javnost i potanko objasniti sve detalje, a sam tekst tih dogovora staviću na uvid novinarima – najavljuje za Danas Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda, s kojim smo razgovarali neposredno nakon što je sa šeficom prištinskih pregovarača Editom Tahiri postigao sporazume o regionalnom predstavljanju Kosova i tehničkom protokolu o integrisanom upravljanju prelazima.

Kako se osećate posle završetka ove napete runde u Briselu, koja je trajala ukupno više od 24 sata?

– Ništa me ne pitajte o tome, molim vas. Ovi dani su mi bili nešto najteže u životu, ali su se čekanje, napetost, negativnost i nekonstruktivnost druge strane isplatili, jer su pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli dogovor koji potvrđuje asimetričnost Prištine i čuva Rezoluciju 1244 SB UN i našu ustavnu i nacionalnu poziciju.

Šta podrazumeva dogovor o integrisanom upravljanju prelazima?

– Dogovorili smo tehnički protokol kojim se sprovode i pojašnjavaju odredbe dogovora iz decembra o administrativnim prelazima. To je izrazito tehnički papir, koji se odnosi samo na definisanje elemenata i detalja vezanih za zajedničke prelaze.

Da li podrazumeva potpuno uklanjanje barikada?

– Naš stav oko barikada je potpuno jasan i više puta smo ga ponovili. Republika Srbija, i njena vlada, smatra da su barikade ispunile svoj cilj.

Ko bi sada trebalo da ukloni preostale barikade, ukoliko to ne urade sami Srbi sa severa KiM?

– Siguran sam da će rešenja koja je postigla njihova država biti prihvatljiva za sve građane Srbije, dakle i za Srbe na severu Kosova, kao i da su rešenja takva da ne prejudiciraju status, ne kreiraju državnu granicu, što je jako važno, a s druge strane omogućavaju normalizaciju i kretanje svih građana.

Ne bi bilo čudno da Srbi sa severa ne prihvate postignute dogovore. Hoće li biti nekih posledica po Srbiju ukoliko barikade ipak ostanu?

– Mi možemo učiniti sve što je u domenu naše mogućnosti i jurisdikcija. Hoću da kažem da smo mi, kada je reč o uslovima za sticanje statusa kandidata, ispunili sve što je propisao Evropski savet EU. Sada je na Uniji da donese adekvatnu odluku i ne bih komentarisao kakva će odluka biti.

Ko bi trebalo da skloni barikade koje su sa kosovske strane prelaza?

– Trebalo bi da ih sklone građani i predsednici opština, jer više ne postoji potreba za njima. One su samo magnet za probleme i zloupotrebe Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari