Formiranje vlade SNS-SPS-URS nastavak je političkog zemljotresa koji je počeo Nikolićevom pobedom na predsedničkim izborima i želje naprednjaka da istisnu DS iz vlasti. Pre te pobede sve je izgledalo jasno i stabilno, a onda se promenilo. Iza tog zemljotresa, DS ostaje prvi put za 12 godina u pravoj opoziciji i u najvećoj krizi od 2003, kada je ubijen Zoran Đinđić i kada su izgubili izbore decembra te godine, kaže za Danas politički analitičar Slobodan Antonić.

Prema njegovim rečima, ključni i prvi izazov nove vlade je funkcionisanje i održavanje, imajući u vidu da su u njoj partneri koji nikada nisu bili zajedno.

– To je sada relativno nov tim u kojem su prvi put Vučić i SNS. Treba imati u vidu da su naprednjaci, da bi istisnuli DS iz vlasti, svojim koalicionim partnerima dali možda i više nego što je realan odnos snaga u parlamentu. S obzirom na to, videćemo sada kako će to da funkcioniše – kaže Antonić i dodaje da su izazovi nove vlade pre svega ekonomski i oni koji dolaze iz Brisela a vezani su za sever Kosova. „To su vrlo ozbiljni izazovi imajući u vidu ambiciju vlade da nastavi put ka EU“, kaže sagovornik Danasa.

Na pitanje šta će se ubuduće dešavati sa DS i unutar stranke, Antonić ističe da su demokrate od oktobra 2000. imale ili predsednika ili premijera i ministre i da je ovo sada ozbiljna promena.

– Pitanje je da li će doći do smene i u Beogradu i nekim drugim gradovima, odnosno da li će doći do ozbiljnije smene elite. Ako Bojan Pajtić i Dragan Đilas zadrže sadašnje pozicije, može s očekivati da će oni jačati, a u isto vreme će pozicija Borisa Tadića dalje da slabi. Treba imati u vidu da je DS konfederacija lokalnih ili regionalnih moćnika koja je do sada funkcionisala pod kišobranom moćnog Tadića. On je izgubio snagu koju je do sada imao i DS će u osnovi od sada biti drugačija stranka – zaključuje Slobodan Antonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari