Lično vidim najveći problem za Srbiju u tome što opozicija još nije našla političku viziju i jezik kojim bi predstavljala efikasan mehanizam kontrole vlasti – ocenjuje za Danas Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji danas počinje višednevnu posetu Beogradu, uoči usvajanja rezolucije o Srbije u EP u decembru.

Koje zamerke ćete navesti u izveštaju EP?

– Počeo bih ipak pozitivnim tonom, jer je aktuelna vlada napravila neke ključne korake koji su omogućili otvaranje pregovora o članstvu sa EU. Pre svega, premijer Dačić je odgovorno ušao u dijalog sa Tačijem i došao do Briselskog sporazuma. Takođe, tu su i prvi pravi koraci u pokušajima da se stvore nezavisne institucije kroz borbu protiv korupcije. Naravno, zamerki može da bude mnogo, ali one se pre svega odnose na brzinu implementacije nekih reformi. Na primer, Vlada je usvojila dobar akcioni plan za reformu pravosuđa, ali čini se da je on preambiciozan i da je finansijski teško izvodljiv.

Svoj izveštaj o Srbiji objaviće i Evropska komisija u oktobru. Šta očekujete?

– Svakako da će biti pozitivniji nego prethodna dva, jer su na političkom nivou odblokirane integracije Srbije zbog dogovora sa Prištinom o početku normalizacije odnosa.

Da li je istinita Dačićeva izjava da je Srbija ispunila uslove za početak pristupnih pregovora s EU?

– Pregovori su već otvoreni, formalno gledajući. Uslovi jesu gotovo ispunjeni, jer je sporazum s Prištinom postignut, a primena dogovora za sada dobro teče, iako ponekad sporo. Dogovor koji je postignut oko telekomunikacija i energetike je veliki, praktičan korak napred. Lokalni izbori na Kosovu će biti ključan test za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji će omogućiti održavanje međuvladine konferencije Srbija-EU.

Šta će, osim izbora na Kosovu, biti presudno za početak pregovora u januaru?

– Osim normalizacije odnosa sa Kosovom, od velike važnosti je i reforma pravosuđa. Akcioni plan treba da počne da daje rezultate. U ovoj oblasti, naravno, ima mnogo toga što treba uraditi i ne bih želeo nijedan aspekt da izdvojim. Kao primer mogu da navedem da u ovom trenutku predsednici svih sudskih veća i dalje obavljaju svoje dužnosti u v.d. kapacitetu, što ih, prirodno, ostavlja ranjivijim za politički pritisak. To su sistemski problemi na kojima treba da se radi.

Kako ocenjujete dosadašnje učinke u vezi s preispitivanjem 24 sporne privatizacije?

– Od presudne važnosti je da Srbija dobije prve pravosnažne presude u nekom slučaju visoke korupcije. To je neophodno zbog glatkog vođenja pregovora u poglavljima 23 i 24, a istovremeno bi poslalo snažnu političku poruku svim institucijama Srbije, EU, kao i drugim zemljama regiona koje teže članstvu u EU da moraju da se menjaju.

Da li bi konačno otkrivanje krivaca za paljenje ambasada u Beogradu moglo da se ispostavi kao uslov za početak pregovora?

– Naravno da to ne može postati kriterijum ako ga tako formulišemo. Ako me pitate da li je važno da se objasni kako je došlo do anarhije na ulicama glavnog grada Srbije u kome su napadnute mnoge ambasade, onda naravno da je odgovor „da“. Smatram da je potpuno očekivano da nemačka vlada traži objašnjenje od Beograda šta se desilo tog februara 2008, kao i da svi krivci odgovaraju. To je test da li vladavina prava zaista funkcioniše. Ali tu nije samo Nemačka, i Ambasada Slovenije je bila demolirana…

Parada važna za pregovore sa EU

Da li je Parada ponosa uslov EU Srbiji, i u kom smislu bi se negativno odrazilo njeno neodržavanje?

– Parada ponosa nije uslov niti bilo šta što EU nameće. Njeno održavanje, međutim, ima snažnu podršku u EU i državama članicama, i ja sam sam najavio dolazak u Beograd 28. septembra da kao izvestilac EP za Srbiju pokažem koliko je EU stalo da se sva ljudska prava poštuju u Srbiji. Zabrana parade treću godinu zaredom bi se sigurno odrazila na otvaranje poglavlja 23 i 24 i probudila bi osnovane sumnje kod mnogih država članica. Lično sam uveren da su institucije države spremne da urade svoj posao i obezbede u potpunosti ovu mirnu šetnju građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari