Demokratska stranka je prvi izbor Srpske napredne stranke za formiranje nove vlade posle sledećih parlamentarnih izbora. U tom smislu, javno saopštene bojazni lidera SPS Ivice Dačića u vezi s budućom koalicijom demokrata i naprednjaka delimično su opravdane.

Najjača opoziciona partija zaista namerava da novu vlast formira s najvećom vladajućom strankom i kontakti između njihovih predstavnika postoje. Međutim, kako tvrde izvori Danasa bliski vrhu DS, u ovom trenutku reč je samo o ambicijama i željama SNS, a nikako o utanačenom dogovoru.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić nedavno je svojim redovnim sagovornicima iz okruženja Borisa Tadića preneo konkretnu ponudu, rekli su Danasu izvori bliski vrhu demokrata. Na čelu vlade „velike koalicije“ bila bi nestranačka ličnost. Vučić bi bio ministar spoljnih poslova, a lider naprednjaka Tomislav Nikolić predsednik Skupštine Srbije. S druge strane, naprednjaci ne bi istakli konkurenta Tadiću na narednim izborima za predsednika Republike. To je suština onoga što predlaže SNS i to su jedina imena koja je Vučić tom prilikom pomenuo. Kako tvrde izvori našeg lista, Nikolićevom zameniku je dat odgovor da će predlog biti razmotren.

Kako saznajemo, i posle ove Vučićeve ponude, prvi željeni partneri DS za formiranje vlade posle izbora 2012. su Socijalistička partija Srbije i Liberalno-demokratska partija. Tadićev plan je da lista demokrata osvoji dovoljno glasova, na stranačkoj skupštini u decembru za cilj je postavio više od 40 odsto, kako bi mogla da uspostavi komotnu većinu u Skupštini Srbije sa SPS i LDP. Ukoliko, međutim, to ne bude moguće, ne bi trebalo isključiti upravo opciju saveza s naprednjacima.

S druge strane, u SNS su svesni da bi do natpolovične parlamentarne većine najlakše došli s demokratama, s obzirom da su sve druge mogućnosti ili preskupe ili nerealne. Kako objašnjavaju sagovornici našeg lista, naprednjaci bi „svoju“ vladu mogli da naprave jedino kroz savez s Vojislavom Koštunicom i Ivicom Dačićem. A, podsetimo, reč je o dvojici političara kojima Nikolić i Vučić ne opraštaju „grehove iz prošlosti“. Koštunica je, iz perspektive SNS, svojevremeno dogovorom s demokratama prevario Nikolića, da ovaj na čelu Narodne skupštine ostane svega nekoliko dana. Vučić smatra Dačića za praktično najvećeg političkog neprijatelja, ne želeći da mu oprosti razvrgnut savez za formiranje zajedničke vlasti u Beogradu, prema kojem je on trebalo da postane gradonačelnik.

Pored ovih problema, ipak, emotivne prirode, naprednjaci su svesni da bi prilikom sklapanja vlasti s DSS i SPS mogli mnogo gore da prođu nego kada imaju jednog pouzdanog partnera, a to može biti samo DS.

Sagovornici našeg lista tvrde da su svi aktuelni razgovori i kontakti na liniji SNS – DSS obična simulacija, odnosno manipulacija biračima. Nijedna od partija ne usuđuje se da u javnosti bude percipirana kao uzročnik trvenja u opozicionom bloku. Naprednjacima, naravno, ne pada na pamet, kao ni demokratama, da priznaju da računaju na najvećeg proklamovanog neprijatelja za budućeg, i to čak u slučaju SNS, najpoželjnijeg partnera.

Kakav će biti odgovor demokrata na Vučićevu ponudu ostaje da se vidi. Ono što je, međutim, zakomplikovalo situaciju jeste da su ključni lideri ostalih stranaka vladajuće koalicije, na čelu s Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem, saznali ne samo za aktivne kontakte ljudi iz SNS i DS, već i za konkretna rešenja koja je Nikolićev zamenik predložio bliskim saradnicima predsednika Republike. To je unelo dodatnu nervozu u odnose Tadića, Dačića i Dinkića, čiji su pokazatelj i najnoviji medijski istupi lidera SPS.

Dačić je za RTS rekao da je cilj demokrata i naprednjaka „stvaranje dvostranačke Srbije“, čemu će se socijalisti suprotstaviti jer tako nešto ne bi bilo korisno za državu. Pored tvrdnji o „kontaktima, a možda i dogovoru“ DS i SNS i stalnoj komunikaciji predstavnika dve stranke, koje je ranije iznet u intervjuu za Danas, predsednik SPS i zamenik premijera je ocenio da su dokaz za direktnu ili indirektnu saradnju tih partija inicijative za promenu izbornog sistema i Ustava Srbije. „Nemam nameru da podržavam promene izbornih zakona ili Ustava da bih pomogao DS i SNS da stvore dvostranačku Srbiju“, rekao je Dačić.

Potpredsednica DS Jelena Trivan odmah je negirala da su ovi navodi tačni, pri čemu je primetila da je lider SPS tom pričom izrazio bojazan i legitimno branio interese jedne „male – manje stranke“. Ona je istakla i da je Srbija daleko od dvopartijskog sistema, „ma koliko to političke stranke želele“, kao i da takav sistem u ovoj zemlji „neće biti moguć za sto godina“. Trivanova je za B92 poručila da je priča o tome „besmislena, nerealna i bezrazložna“, bez obzira na to što svaka stranka ima želju da bude najveća i da u sebe apsorbuje što veći broj malih stranaka. Kazala je i da je Dačić „političar koji zna šta govori, ali to ne znači da je uvek u pravu“.

Čini se da i LDP smatra da spekulacije o faktičnom uspostavljanju dvopartizma nisu nerealne. Predsednik te stranke Čedomir Jovanović izjavio je juče da je „pokušaj nametanja dvopartijskog sistema, igranjem izbornim zakonom“, loš za zemlju i da bi takav sistem doveo do ubijanja političkog života. „U bipolarnom sistemu se uvek glasa za manje zlo, a jedino u sistemu više partija građani mogu da izaberu dobru alternativu“, rekao je Jovanović Tanjugu, dodajući da zbog neefikasnih DS i SNS u Srbiji mora biti razvijan sistem u kojem će alternativa, kakva je danas LDP, dobiti novi prostor za afirmaciju.

Jovanović smatra i da bi u dvopartijskom sistemu bile „objedinjene najgore osobine“ DS i SNS – „spremnost DS na svaki kompromis kako bi sačuvala vlast i potreba SNS da ne birajući sredstva konačno osvoji tu vlast“. „Ne može se napraviti dvopartijski sistem u kojem je jedan stup zarobljen u mulju sopstvene prošlosti, a drugi nema dovoljno snage da sam pokrene zemlju brže prema Evropi. To je ubijanje političkog života“, istakao je lider LDP.

Nikolić i Koštunica bez dogovora

Predsednik DSS Vojislav Koštunica rekao je da se na jučerašnjem sastanku s liderom SNS Tomislavom Nikolićem nije saglasio oko inicijative naprednjaka za promenu Ustava. Koštunica je kazao da DSS i SNS imaju „različito viđenje i različite politike oko tog temeljnog i najosnovnijeg problema“. „DSS će principijelno kritikovati i boriti se protiv svih inicijativa za promenu Ustava bez obzira da li one dolaze od vladajućih ili opozicionih stranaka, jer je odbrana Ustava prvorazredna nacionalna obaveza kako bi se sačuvali naši suštinski državni i nacionalni interesi“, rekao je Koštunica. Zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio je prethodno da je reč o „neformalnom sastanku“. Vučić je na konferenciji za novinare istakao da, bez obzira na ishod tog susreta, SNS neće odustati od zalaganja za ulazak Srbije u EU, niti od predloga ustavnih promena za smanjenje broja poslanika republičkog parlamenta. Pitanje je za DSS da li će biti u pobedničkom vozu ili ne, upozorio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari