Predstavnici Srpske napredne stranke i članovi Vlade Srbije ne žele da se javno izjašnjavaju povodom izjave ministra za rad i Aleksandra Vulina, koji je hrvatskom ministru branitelja Predragu Matiću poručio da se „nikada neće izlečiti od ustaštva“. Međutim, u neformalnim razgovorima ističu za Danas da takvu Vulinovu izjavu ne podržava niko, uprkos tome što smatraju da su sa hrvatske strane dolazile još oštrije izjave, kao i da je jedina ispravna izjava s obe strane izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića.

U kabinetu premijera, na pitanje Danasa da li Vulin ima podršku za takve izjave, poručuju da je Vučić u direktnom uključenju na RTS pozvao na smirivanje tenzija i ružne retorike, te da je to „dovoljan odgovor“. „Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji“, rekao je premijer.

Predstavnik koalicionog partnera naprednjaka Branko Ružić (SPS), s druge strane, ističe za Danas da je reč o jednoj neodmerenoj izjavi. „Sigurno je da takva neodmerena izjava, koliko god nekima zazvučala simpatično, ne može da koristi magistralnom pravcu Vlade Srbije, a to je ulazak u EU i afirmacija regionalne saradnje“, poručuje Ružić.

Sagovornici Danasa – politički analitičari i predstavnici nevladinog sektora, međutim, smatraju da je Vulinova izjava da se hrvatski ministar neće izlečiti nikada od ustaštva može smatrati klasičnim govorom mržnje. Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava „Jukom“ Milan Antonijević ocenjuje za Danas da je reč o govoru mržnje i nepoštovanju prema drugoj državi. „Potpuno je neprimereno iznositi takve kvalifikacije i na taj način. U ovom trenutku treba raditi na pomirenju, a ne na podizanju tenzija“, navodi Antonijević.

Sociološkinja Vesna Pešić napominje za naš list da Vulinova izjava za nju predstavlja „izliv ljutog nacionalizma, što najbolje ilustruje Šešelj i paljenje zastave“. „Ovo je njegova odbrana“, naglašava Pešićeva.

I direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić kaže za Danas da s obe strane, i srpske i hrvatske, ima govora mržnje, ali najviše „govora gluposti“. „Na takve gluposti ne treba reagovati. Dosta gluposti je stiglo sa hrvatske strane. Takođe, sa srpske strane na gluposti je odgovoreno glupostima. To je sve jedan veliki skup gluposti, na koje ne treba obraćati pažnju. Reč je o trećerazrednim političarima, kojima inteligencija nije naročito visoka“, ocenjuje Nikolić.

S druge strane, u Pokretu socijalista podržavaju istupe svog lidera.

– Ponosan sam na izjave predsednika PS. Ministar Vulin je jedini srpski zvaničnik koji se poklonio žrtvama iz Drugog svetskog rata i glasno rekao da ustašama nije mesto u Evropi. Aleksandar Vulin je osudio progon Srba i akciju Oluja, osudio je i kamenovanje Srba koji su pošli u rodnu Đakovicu da posete grobove dedova svojih, kaže za Danas Bratislav Jugović, direktor Pokreta socijalista, komentarišući izjave Vulina o Hrvatskoj.

On ističe da je Aleksandar Vulin rekao da mu se gadi Oana Lungesku, zbog njenog sramnog tvita, ističući da „ne treba zaboraviti da je drug Vulin više puta istakao da je NATO zlo, jer je ubio Milicu Rakić, sejao smrt i podržavao OVK terorizam“.

– Ponosan sam na ministra Vulina zato što je njegovo ministarstvo nadležno za obeležavanje početka godišnjice NATO agresije i zato što je to zasmetalo onima kojima je to zasmetalo. Ponosan sam što je drug Vulin kao i svaki iskren levičar borac protiv fašizma – zaključuje sagovornik Danasa. Podsetimo, premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je kao „neshvatljive“ izjave zvaničnog Beograda da odluka Haga da se Vojislav Šešelj vrati u Tribunal za cilj ima destabilizaciju Srbije i regiona. Na tu izjavu Vulin je hrvatskom premijeru poručio da dođe u Srbiju i „upozna 250.000 proteranih iz Oluje“, koji su bežali pred „ustaškim generalom Antom Gotovinom, koga je Milanović naziva anđelom“. U komunikaciju na liniji Beograd – Zagreb uključio se i hrvatski ministar branitelja Predrag Matić, koji je na Vulinove reči odgovorio sa „idi, bre, pa se leči“. Vulin je odmah uzvratio rečima da se Matić nikada neće izlečiti od ustaštva.

Stefanović: Otvaranje novih ratova

Poslanik DS Borislav Stefanović ocenio je juče da ministar Aleksandar Vulin izjavama otvara nove ratove u regionu i narušava „ionako krhke odnose“ Srbije i Hrvatske. „Kada će predsednik vlade nagovoriti Vulina da se bavi svojim poslom, da se bavi socijalom i boračkim pitanjima, a ne da otvara nove ratove u regionu“, upitao je Stefanović u Skupštini Srbije u delu sednice predviđenom za poslanička pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari