Poslanici Srpske napredne stranke neće podržati inicijativu LSV, DS i NDS za izmenu Ustava koja će u formi deklaracije biti sutra na dnevnom redu Skupštine Vojvodine.

– Nećemo podržati iživljavanje Pajtića nad Vojvodinom – rekao je za Danas Igor Mirović, potpredsednik SNS, upitan kako će poslanici naprednjaka glasati. Tokom vikenda iz redova SNS dolazile su poruke da je inicijativa za promenu Ustava kucanje na otvorena vrata jer će Ustav svakako morati da bude promenjen i usklađen s evropskim standardima, kao i da je ovo borba LSV i DS za lidera u borbi za prava Vojvodine u kojoj DS zbog opstanka na vlasti prihvata sve Ligine predloge.

„Predloga deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Republike Srbije ili donošenje novog ustava Republike Srbije“ potpisima su podržala 64 poslanika LSV, DS i NDS. Predsednik vojvođanskog parlamenta i lider SVM Ištvan Pastor je naveo da predložena deklaracija nanosi štetu ideji autonomije Vojvodine, da je nedorečena, dvosmislena i dosta problematična i najavio da će stranka koju vodi stav o njoj doneti večeras na sednici Predsedništva.

„Kada je reč o deklaraciji, najpre moram reći da nam je taj dokument dostavljen kada je za njega već obezbeđena neophodna poslanička podrška, i to uz poruku tipa: evo, mi imamo dovoljno potpisa, pa vi kako hoćete. Nažalost, to je manir s kojim smo se u poslednje vreme već sretali“, rekao je Pastor za novosadski Dnevnik. On je pojasnio da je sporan momenat u kojem se deklaracija predlaže, ali su sporne i pojedine formulacije iz samog dokumenta.

„Najpre, mislim da izglasavanje ovog dokumenta u datom trenutku ništa u proceduralnom smislu ne znači, a nanosi štetu ideji autonomije Vojvodine, stvara konflikt i ne vidim ni političku ni životnu racionalnost za donošenjem ove deklaracije“, ukazao je predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Kako se navodi u predlogu deklaracije, ona se donosi „u cilju preciziranja državno-pravnog i demokratskog identiteta RS, određivanja nadležnosti APV u Ustavu RS saglasno istorijskom pravu njenih građanki i građana, kao i interesima građanki i građana Vojvodine i evropske budućnosti Srbije, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta RS i u cilju otvaranja neophodne javne rasprave o ovom pitanju.

U predlogu deklaracije se navodi da se polazi od činjenice „da je APV istorijsko pravo njenih građanki i građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina kao autonomna pokrajina priključi Srbiji“. Takođe, „da je aktuelni Ustav, u odnosu na sadašnje i buduće okolnosti i izazove, nefunkcionalan“, kao i „da novi ustav mora omogućiti regionalizaciju kao deo procesa decentralizacije i zbog činjenice da bez adekvatnog i funkcionalnog sprovođenja regionalizacije nije moguće ostvariti prenos nadležnosti na regione i na nivo lokalnih samouprava“.

Između ostalog polazi se i od toga da su „odredbe Ustava koje se odnose na raspodelu nadležnosti između Republike i AP, zasnovane na principima supsidijarnosti i izvornih poslova, od donošenja Ustava podložne raznim tumačenjima, te ih je potrebno precizno utvrditi“. Polazi se i od toga da je „potrebno doneti zakon o finansiranju APV i da nova ustavna rešenja moraju precizno definisati nadležnosti APV u različitim oblastima“.

Zašto su DS, LSV i NDS kršile Ustav

Niko ne spori pravo DS, NDS i LSV da predlažu deklaracije o njegovoj izmeni ili donošenju novog Ustava. Pitanje je samo šta se u međuvremenu promenilo pa da frakcije DS koje su donošenje postojećeg Ustava podržavale budu za njegovu promenu, saopštila je DSS. DSS pita ove stranke zbog čega su, dok su bile na vlasti od 2008. do 2012, kršile Ustav i uskraćivale građane AP Vojvodine za sredstva iz republičkog budžeta koja su im Ustavom garantovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari