Narodna banka Srbije nedavno je pokrenula postupak koji bi trebalo da omogući da se u dogledno vreme konačno otkrije gde su završile pare koje su devedesetih godina u vreme sankcija i zabrane prometa iznošene iz zemlje na Kipar, rečeno je Danasu nezvanično u izvorima bliskim ovoj finansijskoj instituciji.

Preciznije informacije juče nije bilo moguće dobiti. Na pitanje našeg lista da li je tačno da je pokrenuta potraga za kiparskim parama, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je kratko rekla da samo radi svoj posao i da će javnost saznati kada bude bilo rezultata.

Sadašnji ministar bez portfelja Velimir Ilić svojevremeno je bio šef tima za „kiparski novac“ i prošle godine je izjavio da su dokazi o tome ko je, kada i kako odneo novac na Kipar nestali još pre deset godina. Ilić je tada naveo i da je da izveštaj predao Vladi Srbije pre više od decenije, ali da ne zna šta je sa njim dalje bilo.

„Ne znam da li su ti papiri sklonjeni ili uništeni, ali tu su bila imena, prezimena, snimci, fotografije, broj avionskog leta kojim su nošene pare, kao i računi onih koji su primili novac“, objasnio je tada Ilić, koji nije želeo da govori o konkretnim imenima. Sa tom iscrpnom dokumentacijom, tvrdio je tada Ilić, mogla je da se vrati velika svota novca, ali ni dinar nije vraćen.

U javnosti se smatra da je deo novca završio na privatnim računima ljudi bliskim nekadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću. Spekuliše se i da je delom završio u Rusiji kod Miloševićeve udovice Mire Marković i sina Marka, što njihovi advokati i saradnici demantuju.

Međutim, kada je reč o porodici Milošević, zanimljivo je i da je juče zvanično potvrđeno u Briselu da postoji postupak za revidiranje odluke kojom im je zamrznuta imovina u Uniji.

Kako je prenela agencija Beta, Evropska komisija je juče u Briselu saopštila da je „u toku preispitivanje zamrzavanja sredstava pripadnika bivšeg režima u Srbiji, na čijem je čelu bio Slobodan Milošević“.

„Uobičajeni standard za razmatranje zamrzavanja sredstava je da će to biti dato na znanje na kraju postupka i to se odvija u redovnim razmacima, tako da se o tome ne može zasad bilo šta reći“, izjavila je Maja Kocijančić, portparolka odlazeće visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Ona je to rekla na pitanje novinara zašto je to sada pokrenuto u EU, da li su ta sredstva i dalje zamrznuta ako su na teritoriji Evropske unije i da li se zna koliko je novca na računima porodice Milošević.

EU: Sredstva Miloševića i dalje zamrznuta

Maja Kocijančić je rekla da je „odluka EU o zamrzavanju sredstava donesena 2000. godine, a dosad oko preispitivanja te mere nije bilo zvanične odluke Saveta ministara“. „Što bi značilo“, kako je zaključila, „da su sredstva i dalje zamrznuta, a sprovođenje te mere je u nadležnosti članica EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari