Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputilo je na adrese deset političkih stranaka otvorena pitanja o potrebi i razlozima za ustavne promene u Srbiji.


NDNV je pitanja uputilo jer se tema ustavnih promena sporadično pojavljuje u javnosti u Srbiji i jer mnogi pravni eksperti smatraju da je novi Ustav neophodan uslov u procesu evropskih integracija, u smislu usklađivanja najvišeg pravnog akta sa evropskim normama i vrednostima. „Naše udruženje želi da kroz realizaciju ovog projekta podrži javnu debatu o ovoj temi, zbog činjenice da građani suštinski ne poznaju šta njihovi zastupnici, odnosno političke partije misle o ovom pitanju“, naveo je NDNV u pismu političkim strankama.

Upitnik sadrži ukupno 12 pitanja, a NDNV je najavio da će o dobijenim odgovorima obavestiti javnost i izraditi uporednu analizu. Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka, Nova demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara, Nova stranka, Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija i Vojvođanska partija su stranke kojima su upućena pitanja.

Reč je o projektu koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje sa američkom Nacionalnom zadužbinom za demokratiju (NED).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari