Demokratska stranka je ostala bez prepoznatljivog lidera i programa te građani i njihovi bivši glasači više nemaju sa kim da se identifikuju niti u toj stranci vide mogućnost da na političkoj sceni ponudi nešto novo. Posle najnovijeg raslojavanja stranke i promene nekoliko lidera u poslednje dve godine, sagovornici Danasa se slažu da malobrojno biračko telo demokrata trenutno ne prepoznaje Bojana Pajtića kao pravog lidera stranke, kao i da je većina nekadašnjih birača otišla u apstinenciju.


Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović ističe za Danas da je najveći problem DS što se njihovi nekadašnji birači ni sa kim previše ne identifikuju, što je epilog smena u vrhu stranke koje smo gledali prethodne dve godine. On ocenjuje da je možda još veći problem što biračko telo demokrata danas slabo poistovećuje i sa svojom strankom i sa liderima. I zato, napominje on, birači masovno odlaze u rezignaciju i apstinenciju.

„Ono što je preostalo od birača koji se još identifikuju sa nekim donekle pozitivno reaguje na Borisa Tadića, lidera NDS, deo se po inerciji i stranačkoj disciplini priklanja Bojanu Pajtiću, drugi deo, naročito u Beogradu, žali za Draganom Đilasom, a jedan mali delić naginje Saši Raduloviću, predvodniku pokreta „Dosta je bilo“. Međutim, to su sve mali brojevi. Najveći deo njihovog biračkog tela ne identifikuje se sa liderima i strankama, već sa antivučićevskim stavom i otporom“, objašnjava Vukadinović.

I profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković navodi za Danas da se biračko telo personalno ne identifikuju ni sa kim, odnosno da ne postoji liderska identifikacija. On, ipak, napominje da treba praviti razliku između šireg kruga simpatizera i stranačkih aktivista, od kojih se drugi priklanjaju aktuelnom lideru.

„Mislim da birači trenutno stranku personalno identifikuju samo sa Zoranom Đinđićem, ni sa kim od preostalih lidera. Pritom, birači DS su malobrojniji od građana demokratske orijentacije“, kaže Stojiljković.

Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, za naš list navodi da se poslednje dve godine, što je kratak period, u DS odvijaju dezintegracioni procesi i da se stranka podelila na četiri dela.

– Tu su Boris Tadić, Dušan Petrović, koji su izašli iz DS i imaju svoje stranke, zatim Bojan Pajtić, pa i Đilas, koji nema svoju stranku ali ga neki glasači poistovećuju sa strankom. Svi oni, počevši od Zorana Živkovića, nastoje da sve pozitivno u DS vežu za sebe, a sve negativno prebace na druge. Zbog te konfuzije, u stranci je najveći problem upravo to da glasači nemaju s kim da se identifikuju – navodi Pejić.

Prema njegovim rečima, problem Bojana Pajtića i DS je i to što ga ljudi, čak i oni koji imaju pozitivno mišljenje o DS, doživljavaju kao regionalnog ili lokalnog lidera.

U potrazi za politikom

– Iako u Srbiji pa i šire nema prave podele među strankama po ideološkoj liniji, DS ne uspeva ni na tom planu da za sebe veže građane. Stavove o ulasku u EU i evropskim vrednostima su sada preuzele i ostale stranke te birači nemaju za šta da se uhvate. Treba imati jasan stav koji može ali i ne mora da se slaže sa vlašću, ali koji će privući glasače – zaključuje Vladimir Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari