Spisak ministara za zajedničke sednice sa vladama u regionu ne određuje premijer, već to zavisi od tema o kojima će se razgovarati i naravno od sagovornika sa druge strane. Nema tu premijerovog ličnog stava. Ako će glavne teme biti trgovina i turizam, logično je da ide srpski resorni ministar, ali ako naša zemlja, primera radi, nema vojnu saradnju sa tom zemljom, naravno da neće ići ministar odbrane, kaže za Danas Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, objašnjavajući kako se određuje ko će iz Vlade Srbije putovati na zajedničku sednicu sa vladom neke od zemalja iz regiona.

Na pitanje zbog čega on onda nije putovao u Ljubljanu kada se zna da  je na sastanku dveju vlada bilo dosta reči o trgovini, turizmu i telekomunikacijama, Ljajić odgovara da je bio na spisku potencijalnih putnika, ali da je molio da ne putuje on, već državni sekretar koji je inače predsednik mešovite komisije za saradnju Srbije i Slovenije.

– U to vreme u Beogradu se održavao Sajam turizma i logično je bilo da ja budem na otvaranju. Osim toga, imao sam i čitav niz bilateralnih susreta povodom sajma, objašnjava Ljajić.

 Jedan od razloga zbog čega na putovanja ne ide čitava vlada jeste i to što, kako kažu u kabinetu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Vlada ima  štedljiv odnos prema putovanjima.

„Putuju isključivo oni ministri koji imaju sagovornike sa druge strane i koji su  u obavezi da potpisuju neke od sporazuma. Ministar Stefanović nije putovao ni u Makedoniju, ali ni Sloveniju. U Skoplje nije išao jer nije bilo predviđeno potpisivanje bilo kakvog sporazuma vezanog za MUP, a u Sloveniju nije išao iz opravdanih razloga. Toga dana u Skupštini Srbije branio je dva zakona, Zakon o municiji i oružju i Tamarin zakon“, kažu u kabinetu ministra Stefanovića.

Pored Stefanovića u Ljubljanu i Skoplje nije putovao ni Velimir Ilić, ministar bez portfelja, zadužen za vanredne situacije.

„Niko me nije zvao, a ja ne idem nigde nepozvan. Nije mi čudno što nisam išao, jer premijer odlučuje o svemu, pa i o tome. On sigurno zna koga je odredio i zašto je to tako. A nema razloga da se guram tamo gde možda nema potrebe“, kaže Ilić za Danas.

Na spekulacije da to što ga nema na putovanjima, što ga premijer nije pohvalio na otvorenoj sednici vlade, znači da nije zadovoljan njegovim radom i da je to možda znak da ga neće biti ni u rekonstruisanoj vladi, ministar bez portfelja kaže da ga to uopšte ne zanima.

„Mene rekonstruišu po medijima od prvog dana u vladi i toga mi je preko glave. Neka rade šta hoće. Pustimo Vučića da radi svoj posao“, objašnjava Ilić i dodaje da mu premijer nikada nije rekao da je nezadovoljan njegovim radom i da sa njim ima vrlo korektan odnos.

U Sloveniju, pored Ilića, Stefanovića, Snežane Bogosavljević Bošković, ministarke poljoprivrede, nije putovala ni ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, Zorana Mihajlović, iako je prethodno bila u Skoplju.

„Toga dana kada su moje kolege išle na zajednički sastanak sa vladom Mire Cerara, ja sam u Beogradu imala prvi sastanak zajedničke radne grupe sa Albanijom. Petnaestak predstavnika albanskog resornog ministarstva, železnica i puteva bili su u Beogradu i morala sam to da propratim“, kaže za Danas Mihajlovićeva.

 

Sedmorka i u Skoplju i u Ljubljani

Na obe zajedničke sednice išli su samo premijer Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Ivica Dačić, ministar odbrane Bratislav Gašić, privrede Željko Sertić, zdravlja Zlatibor Lončar, kulture Ivan Tasovac i energetike Aleksandar Antić. Ostali ministri ili su putovali na jednu destinaciju, ili nisu putovali uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari