Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče u intervjuu televiziji Si-En-En (CNN) da se srpske vlasti u rešavanju problema statusa Kosova protive samo jednostranom proglašenju nezavisnosti pokrajine. „Jedino čemu mi kažemo ‘ne’ jeste jednostrano proglašenje otcepljenja“, rekao je Jeremić za CNN.

Podsetivši da „dve trećine sveta“ ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, šef srpske diplomatije ukazao je da je status pokrajine pitanje koje unosi podele i da je jedini način da se neslaganja premoste, pronalaženje zajedničkog rešenja. „To je pitanje koje deli Savet bezbednosti UN, članice UN, države EU, zemlje članice NATO i jedini način da se to premosti je da se donese zajedničko rešenje“, rekao je. Jeremić je ponovio da je srpska vlada posvećena pronalaženju rešenja za status Kosova mirnim sredstvima i da u borbi za svoje stavove koristi isključivo diplomatska, politička i legalna sredstva. Srpski ministar je ukazao da je razlog zašto ne treba priznati jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova to što bi to bio presedan u dosadašnjoj istoriji UN.

Prištinski mediji u svojim izveštajima bave se novim mogućim priznanjima Kosova. Dnevnik Ekspres piše da kosovske vlasti očekuju da tokom naredne nedelje desetak zemalja prizna nezavisnost Kosova. „Očekuje se 10 priznavanja uglavnom iz karipskih država – članica Zajednice Kariba, i iz Azije“, rekli su izvori tog dnevnika. Dodaje da se tokom naredne nedelje očekuje „važno priznavanje iz Pakistana“, a izvori dnevnika nisu isključili mogućnost da Kosovo prizna i Indonezija.

Ekspres podseća da od objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde Kosovo još nije priznala nijedna država. Skender Hiseni, ministar spoljnih poslova Kosova rekao je da je avgust „mesec odmora“ i najavio nova priznanja kosovske nezavisnosti „posebno arapskih zemalja, posle meseca Ramazana“. Do sada je nezavisnost Kosova priznalo 69 država. Vlasti Kosova navode da im je cilj da nezavisnost priznaju dve trećine od 192 države članice UN.

Prema pisanju prištinskog dnevnika Zeri Evropska unija je odredila 9. septembar kao poslednji rok za postizanje saglasnosti svih 27 zemalja članica o predlogu rezolucije šefa diplomatije Ketrin Ešton o Kosovu. Diplomatski izvori dnevnika Zeri su naveli da će narednih dana i nedelja Brisel sačekati eventualni finalni dogovor svih zemalja članica, kako bi se znalo da li će Unija imati jedinstven stav o Kosovu na sastanku Generalne skupštine UN. Prema ovim izvorima „u slučaju postizanja unutrašnje saglasnosti EU, Beograd bi bio u teškoj situaciji, a predlog rezolucije Beograda, koja je već predata Generalnoj skupštini, direktno bi se suočio sa predlogom rezolucije EU. Prostaje jedina nada za Beograd – nedostatak saglasnosti u EU, što je često bio slučaj oko Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari