U okviru priprema za novu rundu političkog dijaloga predstavnici Srbije i Kosova prošle nedelje u Briselu imali su odvojene razgovore sa zvaničnicima EU, ali datum susreta dvojice premijera nije pominjan. Dogovoreno je da sprovođenje sporazuma o pravosuđu, koji je parafiran 9. februara, počne do kraja marta, a u pripremi su i elementi za budući dogovor o raspuštanju Civilne zaštite i njene integracije u kosovske institucije u roku od šest meseci. Tek kada se budu primenili svi ovi i ranije postignuti dogovori, na dnevni red će doći pregovori o zajednici srpskih opština na Kosovu – izjavila je za Danas Edita Tahiri, ministar bez porfelja u Vladi Kosova zadužena za pregovore sa Beogradom.

Prema njenim rečima, Priština insistira i na „hitnom uklanjanju barikada na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici o čemu je prošle godine u Briselu postignut trilateralni dogovor“.

Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, potvrdila je da datum nove runde političkog dijaloga Beograda i Prištine još nije određen, ali nije želela da govori o temama o kojima bi u predstojećoj rundi trebalo da pregovaraju premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.

Danasu je u Vladi Srbije nezvanično potvrđeno da je na „briselskim pripremama“ prošle nedelje bio Marko Đurić, šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Izvori našeg lista tvrde da je Beograd ostao pri ranije kandidovanim temama: zajednica srpskih opština, imovina Srbije na KiM i položaj Srba u kosovskim institucijama, kao i da će pokušati da spreči Prištinu i Brisel u nameri da se o ZSO razgovara na kraju.

Iz krugova bliskih vladi stižu najave i da bi pre mesec dana najavljen sastanak premijera Vučića sa predstavnicima Srpske liste, koja je „zamrzla“ učešće u Vladi i Skupštini Kosova, mogao da se održi do kraja ove nedelje.

Srbi bez zamenika KOA

– Zamenik Kosovske obaveštajne agencije neće biti Srbin – izjavio je Haki Šalja, predsednik Komisije za nadzor nad KOA u Skupštini Kosova, prenosi list Epok e re. U Prištini se spekuliše da je Srpska lista u pregovorima sa DPK Hašima Tačija i DSK Ise Mustafe u Vladi Kosova tražila to mesto. Šalja je najavio da će od Mustafe tražiti objašnjenje o ostavci direktora KOA Baškima Smakaja i nedavnim događajima u ovoj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari