Evropski parlament neće usvojiti rezoluciju povodom godišnjice zločina u Srebrenici, već će biti održana samo debata na tu temu, izjavio je juče izvestilac za Bosnu i Hercegovinu u EP Kristijan Dan Preda. Na taj način potvrđeno je nezvanično saznanje Danasa od pre dve sedmice o povlačenju navedenog predloga iz dnevnog reda plenarnog zasedanja EP u julu.

Preda je u razgovoru za portal European Western Balkans konstatovao da rezolucija „u ovom trenutku ne bi bila od koristi u BiH i regionu“. Kako za Danas navode izvori iz EP, planirano je da na plenarnoj sednici sledeće sedmice predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc održi govor povodom dvadesetogodišnjice događaja u Srebrenici, kao i da se prisutnima obrati po jedan predstavnik svake poslaničke grupe.

Ivo Vajgl, poslanik grupe poslanik grupe Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), koja je inicirala donošenje rezolucije, kaže za Danas da misli da pitanje da li će na godišnjicu tragedije u Srebrenici biti usvojena jedna ili više rezolucija u bilo kom međunarodnom telu ili organizaciji „nigde ne bi trebalo biti predmet spora ili političkih nadigravanja“.

– U zrelim društvima takvih se događaja prisećaju zbog pijeteta prema mrtvima i zbog humane poruke da se takve stvari više ne bi smele dogoditi. Svi, na žalost, znamo da se masovna ubistva i tragedije civilnog stanovništva događaju svuda po svetu. Želeo bih da na prostorima bivše Jugoslavije podvučemo crtu na prošlost i posvetimo se budućnosti – navodi naš sagovornik, odgovarajući na pitanje kako komentariše izjave o povlačenju predloga rezolucije. Podsetimo, Vajgl je nedavno za Danas kazao da će taj dokument „sigurno biti usvojen kao poruka svetu da se takve stvari ne bi smele događati, međutim i dalje se događaju u ratovima i sukovima širom sveta“.

Najproblematičnijim delom nacrta rezolucije smatrala se konstatacija da zločin u Srebrenici predstavlja „najveći ratni zločin koji se odigrao u Evropi od završetka Drugog svetskog rata“. U tekstu se takođe odavala počast svim žrtvama, a od evropskih institucija se zahteva da preduzmu sve da se takav zločin više nikada ne ponovi. Istovremeno, od Evropskog saveta i Evropske komisije se tražilo da pošalju jasnu poruku svim zemljama Zapadnog Balkana da imaju evropsku perspektivu i da pruže podršku integraciji celog regiona u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari