Predsedništvo SNS jednoglasno je podržalo predlog o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora koji će biti održani 16. marta, kada i izbori za gradsku skupštinu Beograda, saopštio je lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

„Želja da idemo na parlamentarne izbore podstaknuta je činjenicom da smatramo da Srbija može brže, više i bolje i da promene ne mogu da čekaju, da nemamo ni sekund vremena za gubljenje, jer ljudi teško žive, mladi nemaju posao“, izjavio je juče Vučić novinarima posle sednice Predsedništva SNS.

On je rekao da nije želeo da prihvati ponudu Ivice Dačića da bude premijer bez izbora. „Narod je taj koji treba da se opredeli za viziju i za program“, rekao je Vučić. On je uveren da izbori neće usporiti, već naprotiv ubrzati reforme. Prema njegovim rečima, borba protiv kriminala i korupcije neće stati zbog predizborne kampanje.

Lider naprednjaka je ocenio da je Vlada Srbije uradila mnogo dobrih stvari, poput borbe sa organizovanim kriminalom i korupcijom, pregovorima sa EU, a kao njen pozitivne tekovine naveo je i zaustavljanje rasta nezaposlenosti i održavanje kursa dinara.

Govoreći o dosadašnjim koalicionim partnerima, Vučić je rekao da nikako ne bi mogao da kaže da je Ivica Dačić bio loš premijer, ali da su postajala određena ograničenja i atmosfera u društvu koja je sprečavala da se u reforme ide i brže.

Upitan šta je SNS sprečavalo da brže sprovede reforme, Vučić je odgovorio da nije stvar u sprečavanju, već o ograničenjima o kojima govori mesecima, što nije povezano samo sa nekim drugim političkim strankama.

„Imate takvu atmosferu u društvu i zato je potreban čist mandata od građana, za jasnu politiku, za jasnu viziju, za jasno sagledavanje budućnosti“, rekao je Vučić.

On nije želeo da priča o mogućim postizbornim koalicijama, već je ocenio da je prvo bitno da narod kaže svoje na izborima, ali je naveo da ako dobije mandat, planira da „ujedini što više ljudi“, kako bi se rešili nagomilani problemi u Srbiji. „Ne bavim se tehničkim stvarima“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje ko će biti nosilac liste na državnom i gradskom nivou.

Govoreći o timu naprednjaka za Beograd, Vučić je rekao da o tome nije bilo reči na Predsedništvu stranke, ali da će SNS svakako imati najjači tim za Beograd.

Predsedništvo SNS je juče prvi put zasedalo u novom sastavu, koji je izabran u sredu na stranačkim izborima. Na izbornoj skupštini naprednjaka njen, ponovo jednoglasno izabran lider Vučić, i predložio je da se ide na izbore. Naprednjaci su u subotu, izabrali Nikolu Selakovića za šestog potpredsednika stranke, a Jadranku Joksimović za internacionalnog sekretara.

Ljajić sa naprednjacima

Socijaldemokratska partije Srbije Rasima Ljajića odlučila je juče, na sednici Glavnog odbora, da na predstojeće vanredne parlamentarne izbore i izbore za Skupštinu grada Beograda izađe u koaliciji sa SNS, a dogovor dve stranke predviđa i da se nakon izbora u što kraćem roku formira mala i efikasna vlada, saopšteno je iz SDPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari