Ministarski sastanak OEBS-a održava se u trenutku kada je u svetu primetan prelaz iz monopolarnog u multipolarno stanje, tako da se može reći da je ovaj skup neizvesniji kada je reč o potencijalnim „dinamitnim situacijama“ od skupa Pokreta nesvrstanih iz 1989, koji se takođe održavao u Beogradu, kada je svet bio na silaznoj putanji Hladnog rata, kaže za Danas Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije Srbije i SRJ, odgovarajući na pitanje mogu li se povući paralele između ove dve konferencije.

Naš sagovornik konstatuje da pre 26 godina nije bilo neposredne opasnosti od ratova, „osim što se blickrigom radilo na brisanju SFRJ sa mape, a kasnije se raspao i Sovjetski Savez“. „To vreme je, zapravo, predstavljalo prekretnicu iz Hladnog rata u posthladni rat, a Sjedinjene Države, koje su pobedile u Hladnom ratu, počele su da nameću volju svim ostalim igračima. S druge strane, sada je značajno to što je Srbija domaćin skupa OEBS-a koji može da bude istorijski budući da postoji šansa da se sumira i donekle stabilizuje situacija u Evropi i šire, dok bi eventualni dogovori iz Beograda bili ratifikovani na kasnijim skupovima te organizacije“, smatra on. Jovanović ukazuje da Srbija u ulozi domaćina, pre svega, treba da „ponudi dobru volju i bude konstruktivna“ tako što će apelovati na suprotstavljene strane da pokažu odgovornost i zaborave na emocije.

– Teško je davati prognoze šta bi moglo da se dogodi tokom skupa, ali nadam se da će biti postignuti neki dogovori o borbi protiv terorizma i smirene tenzije između Moskve i Ankare izazvane „turskim nestašlukom“ povodom rušenja ruskog aviona. Takođe, veliki izazovi odnose se na smirivanje tenzija između Rusije i Ukrajine, finansijsku krizu u Evropi i „proključalu“ situaciju na Bliskom istoku, izazvanu islamskim terorizmom koji je odraz i brojnih nagomilanih nepravdi činjenih islamskom svetu. U navedenim okolnostima, Evropa ima šansu da ponovo izađe na „drum zdravog razuma“, odnosno da se vrati principima OEBS-a koji podrazumevaju razgovor, dogovor i kompromis, što bi bilo veoma važno budući da NATO sve više pokazuje mišiće – zaključuje Vladislav Jovanović.

Dačić o sećanje na Helsinki

Parlamentarna skupština OEBS-a predstavlja „kolektivnog čuvara“ vrednosti te organizacije koje su tako važne u cilju očuvanja bezbednosti i saradnje u Evropi, rekao je juče predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić na sastanku proširenog Biroa Parlamentarne skupštine OEBS i istakao da očekuje da će Ministarski savet usvojiti odluku o migracijama. Konstruktivan doprinos koji Parlamentarna skupština pruža radu OEBS bio je naročito uočljiv tokom ove godine, kada smo težili ponovnom potvrđivanju značaja principa iznetih u Helsinškom završnom aktu, ocenio je Dačić. U tom smislu, kako je naglasio, učešće na 24. godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine, u julu u Helsinkiju, održanom u dvorani „Finlandija“, mestu potpisivanja Helsinškog završnog akta pre 40 godina, bilo je posebno važno za naše predsedavanje, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari