Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaće danas o budžetu za narednu godinu. U DS, iz čijih je redova pokrajinski premijer Bojan Pajtić, očekuju da će budžet biti usvojen sa 69 glasova za, odnosno da će ga osim poslanika DS podržati i SVM, LSV, ali i oni poslanici koji su napustili redove SDS.

Protiv će biti poslanici SNS, a prema najavama poslanici SRS će izaći pred glasanje.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je u petak rekao da neće podržati predlog pokrajinskog budžeta ukoliko na dnevnom redu Skupštine bude i zahtev za njegovu smenu, za Danas kaže da ta inicijativa nije stigla do subote u 10 sati, te da se ona neće naći na dnevnom redu današnje skupštine. Lider LSV Nenad Čanak je u četvrtak na RTV Vojvodina rekao da će ta stranka inicirati Pastorovu smenu. Kako je Danas već pisao, LSV zasad nema potrebna 24 glasa kako bi ta inicijative došla na dnevni red, a zasad ne postoji ni većina od 61 glasa kojom bi Pastor bio smenjen. LSV bi za tu inicijativu morala da sarađuje sa opozicionim strankama poput SNS, SRS ili DSS, što bi, kako kažu izvori Danasa, bilo iznenađujuće.

– Očigledno je da je najava inicijative politički blef i nastojanje da se uzburkaju političke prilike. Od četvrtka kada je najava najavljena do subote bilo je dovoljno vremena, za one koji žele moju smenu, da ona bude podneta – naveo je Pastor.

Na konstataciju da će s obzirom da te inicijative nema, SVM glasati za predloženi budžet, on kaže da hoće „ako sve bude normalno i kao i do sada“.

– Bilo bi katastrofalno ne usvojiti budžet i imati privremeno finansiranje prva tri meseca naredne godine – navodi Pastor. On kaže da će najverovatnije biti odbijen zahtev predsednika i potpredsednika SRS Vojislava Šešelja i Milorada Mirčića da kao građani prisustvuju predstojećoj sednici pokrajinske skupštine.

– Iako je odgovornost moja i ja donosim odluku, hoću da se konsultujem sa predstavnicima poslaničkih grupa. Verujem da će svi osim SRS biti na istoj liniji kao i ja. Ne želim da se sednica Skupštine pretvori u cirkusijadu – naveo je Pastor.

„Prema Poslovniku o radu Skupštine AP Vojvodine, sednici mogu prisustvovati i građani ukoliko im to odobri njen predsednik. Ne vidim nijedan razlog da Pastor ne usliši naš zahtev“, rekao je Mirčić. On nije želeo da otkriva razloge zahteva da Šešelj i on prisustvuju sednici pokrajinskog parlamenta.

Dnevni red sa 28 tačaka

Kako je najavljeno, na dnevnom redu Skupštine Vojvodine biće 28 tačaka. Predloženi budžet za 2015. iznosi 62,33 milijarde dinara i manji je za 2,3 milijarde dinara ili oko 3,6 odsto od budžeta u ovoj godini, što je, kako je objašnjeno, posledica značajnog smanjenja iznosa transfernih sredstava za plate zaposlenih u obrazovanju, zbog primene zakona o smanjenju zarada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari