Postoji mogućnost da sastanak premijera Aleksandra Vučića i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, planiran za danas, bude otkazan ili odložen zato što se u četvrtak, 4. juna, održava misa za članove porodice u Delaveru, povodom tragične smrti Bajdenovog sina Boa. Kako Danas nezvanično saznaje u krugovima bliskim Vladi Srbije, potpredsednik Bajden se i dalje nalazi u Delaveru, gde se priprema sahrana 6. juna. Američki mediji izveštavaju da će za Boa Bajdena, koji je u nedelju preminuo u 46. godini od posledica tumora na mozgu, biti pripremljena vojna sahrana, kao i da će se služba održati u crkvi u Grinvilu (američka država Delaver).

– Sagovornici Danasa bliski Vladi izričito su demantovali pisanje beogradske štampe da će Vučić sa američkim sagovornicima razgovarati o suđenju Miroslavu Miškoviću. Međutim, nisu osporili deo informacije da postoji lobistički pritisak da se ovo pitanje uvrsti u agendu, posredstvom lobističke kuće Džona Podeste, za koga sada mediji tvrde da je u izbornom štabu Hilari Klinton.

U senci velikih očekivanja u Beogradu od Vučićeve posete Vašingtonu, ostala je informacija da je njegov bliski saradnik i gradonačelnik Beograda Siniša Mali juče bio u poseti Moskvi. U kabinetu gradonačelnika tvrde za Danas da ove dve posete nemaju veze jedna sa drugom i da nema govora o unapred smišljenom balansiranju u spoljnoj politici. „Poseta Moskvi je u planu još od prošle godine“, tvrde saradnici Malog.

Gotovo svi mediji i internet portali u Srbiji ovih dana spekulišu šta će biti rezultat Vučićeve posete Americi, do koje je prema zvaničnim najavama, došlo nakon što je srpskog premijera potpredsednik Bajden pozvao, tokom susreta na bezbednosnom forumu u Minhenu u februaru.

Zvanično je saopšteno da će Vučić američkoj administraciji preneti poruku da je Srbija postala faktor stabilnosti na Balkanu i da se odlučno kreće na putu ka EU. Takođe, premijer će preneti i poruku da Srbija sprovodi tržišne reforme koje su u interesu i američkih investitora.

Vučić je po dolasku u Vašington za RTS izjavio da je ta poseta veoma važna za Srbiju i da je srećan što je njegov raspored, kako je rekao, pun. „Američki investitori ne razmišljaju o nastavku svojih ulaganja u jednu zemlju, ili dolasku, ukoliko tamo ne postoji politička stabilnost i ukoliko to ne odobrava i politika SAD“, rekao je Vučić. Reč je pre svega o saradnji sa tri kompanije u vezi IT sektora – Dženeral elektrik, Majkrosoft i NCR, precizirao je srpski premijer.

Povodom posete Vučića Vašingtonu, nemački dnevnik Zidojče cajtung piše da potpredsednik SAD Džozef Bajden želi da ubedi premijera Srbije Aleksandra Vučića da popusti veze sa Rusijom. Prema pisanju ovog lista, to je cilj koji prvi zamenik američkog predsednika Baraka Obame ima za vreme posete srpskog premijera Vašingtonu. „Drugi čovek Bele kuće brzo donosi odluke“, piše list i ukazuje da je Bajden pozvao Vučića odmah posle saznanja da će Srbija učestvovati na vojnoj paradi u Moskvi, koju je Zapad bojkotovao.

Zidojče cajtung navodi da Bajden u razgovorima želi da ubedi Vučića da olabavi odnose prema Moskvi. „To se, na prvi pogled, čini kao da ima malo šansi za uspeh: na kraju, Srbija važi kao klijent Moskve, srpski predsednik Tomislav Nikolić rado nagrađuje predsednika Vladimira Putina, a Srbija, i kao kandidat za EU, izbegava da uvede sankcije Rusiji… Pritom je Amerika kod mnogih Srba neomiljena, zato što je kao predvodnička snaga NATO u bombardovanju 1999. prisilila Srbiju da okonča rat za Kosovo“, piše Zidojče cajtung.

„Na drugi pogled, međutim, ima osnova da Srbija popusti svoje veze sa Moskvom“, ocenjuje list i navodi da uprkos „vazdušastoj“ bratskoj retorici Beograd ne uživa poseban status kod Moskve.



 

Vučić pozvao gradonačelnika Moskve

U kabinetu gradonačelnik Beograda ističu za Danas da će Siniša Mali tokom svoje posete Rusiji uručiti poziv predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjaninu da dođe u Srbiju i poseti Beograd. Mali se, kako kažu, sastao i sa ruskim ministrom i direktorom odeljenja za spoljnoekonomske i međunarodne veze Sergejom Čerjominom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje dva glavna grada. Tom prilikom Mali je izjavio da će povezivanje Beograda i Moskve učvrstiti odnose dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari