Mehanizam za moguće hitno vraćanje viznog režima, odnosno suspenziju „belog šengena“ na šest meseci, danas stupa na snagu, ali iz zemalja članica Evropske unije za sada nema posebnog zahteva da se to učini, rekli su u Evropskoj komisiji u Briselu.


Predstavnik za štampu u EK Mikele Čerkone kazao je da „nije bilo novih razvoja u poslednje tri nedelje“. Ranije je više članica EU iskazalo zabrinutost zbog priliva „lažnih azilanata“ ili državljana zemalja Zapadnog Balkana koji i na druge načine zloupotrebljavaju mogućnost da bez viza ostaju do tri meseca u Šengenskoj zoni.

Čerkone, portparol evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem, izjavio je da je stanje isto – neke zemlje članice su i dalje vrlo zabrinute, „jer izgleda da nema odlučnijeg smanjenja“ broja lica sa Zapadnog Balkana koja neosnovano traže azil ili zloupotrebljavaju bezvizni režim.

Po izvorima iz EK, jedino u Nemačkoj je došlo do vidnog porasta broja „lažnih azilanata“, budući da je u toj zemlji odlukom Vrhovnog suda vraćen raniji sistem finansijskih i drugih povlastica za tražioce azila koji u toj zemlji mogu ostati do šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari