Samo dan uoči 9. decembra i samita lidera Evropske unije u Briselu, vlada Nemačke nije spremna da se složi sa odlukom da Srbija postane kandidat za članstvo u EU. „Iz nemačke perspektive, još je prerano za dodelu statusa kandidata Srbiji“, rečeno je agenciji Beta u vladinim krugovima u Berlinu.

Podsetimo, kancelarka Angela Merkel je prošlog petka u Bundestagu rekla da „za sada nisu obezbeđene pretpostavke za dodelu statusa kandidata Srbiji“ i da „put Srbije u EU vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom“. Dodala je da su „EU i nemačka vlada blagovremeno formulisali svoja očekivanja (prema Srbiji) u formi konkretnih koraka“.

S druge strane, nemačka privreda „veoma snažno zastupa stav da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata“, rekao je Rajner Lindner, direktor Odbora nemačke privrede za Istok, najstarije i najuglednije institucije nemačkog biznisa za posredovanje s kompanijama u zemljama bivšeg SSSR i istočne i jugoistočne Evrope.

„Čak i ako u petak Srbija ne dobije status kandidata, nemačka privreda to posmatra kao odlaganje, a ne kao odustajanje od ovog kursa. Mi ćemo u svakom slučaju iskoristiti vreme do 9. decembra da snažno istaknemo poziciju nemačke privrede“, rekao je Lindner.

Ipak, unutar EU ima optimista kada je reč o srpskoj kandidaturi za članstvo. Direktor za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino izjavio je juče da očekuje da će Evropski savet sutra dodeliti Srbiji status kandidata za članstvo, a šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer je poručio da Srbija zaslužuje taj status. Ipak, istakao je da treba sačekati odluku lidera 27 zemalja članica.

Srpsku kandidaturu juče su u zvaničnim izjavama medijima podržali i ministri spoljnih poslova Mađarske i Estonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari