Na severu KiM tokom proteklog vikenda bilo je mirno, ali napeto. Srbi su i dalje na barikadama u selima Rudare i Zupče u opštinama Zvečan i Zubin Potok, rešeni da se ne povuku dok se ne vrati stanje kakvo je bilo pre prošlonedeljne akcije specijalaca Kosovske policijske službe. Pripadnici Kfora tokom protekla dva dana više puta su se pojavljivali i povlačili ispred srpskih barikada, a juče rano ujutru zajedno s Euleksom postavili su kontrolni punkt u selu Jagnjenica na putu Zvečan – Zubin Potok, gde vrše detaljnu kontrolu vozila, robe i putnika.

Ministarstvo inostranih poslova Nemačke upozorilo je juče svoje građane da bez preke potrebe ne idu na sever KiM.

Prema izveštajima agencija, zbog zatvaranja prelaza Jarinje i Brnjak, u Leposavić, Lešak i Kosovsku Mitrovicu juče ujutru nisu stigli hleb i mleko iz Raške, „Imlekovih“ proizvoda nema već nekoliko dana, a troše se poslednje zalihe mesa i konditorskih proizvoda. Građani kupuju preostale količine brašna i kvasca, smanjene su zalihe flaširane vode, kao i ponuda voća i povrća na pijacama. Na benzinskim pumpama za gorivo se čeka u redovima, a kasni i dnevna štampa. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je juče da su kosovske institucije spremne da sever snabdevaju prehrambenim proizvodima.

– Stanje na terenu je mirno, nema incidenata, ali su ljudi pod tenzijom. Nemamo izbora i moramo istrajati u mirnom otporu. Nadam se da ćemo postići cilj da nemamo albansku carinu i granične policajce na punktovima ka centralnoj Srbiji – izjavio je za Danas Slaviša Ristić, predsednik Opštine Zubin Potok. Ristić kaže da su Srbi na KiM očekivali viši stepen jedinstva na sednici Skupštine Srbije i eksplicitniju deklaraciju, ali i da očekuju da taj dokument „odmah, već danas da rezultate protiv pretnji Kfora da će primeniti silu i uvoda u humanitarnu katastrofu“.

Milan Jakovljević, direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, upozorio je juče komandu Kfora da je zbog zatvaranja administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje ugrožen rad ove zdravstvene ustanove. Prema Jakovljevićevim rečima, otežan je transport bolesnika u centralnu Srbiju, nedostaju kiseonik, anestetici, setovi za dijalizu, lekovi za psihijatrijske i srčane bolesnike, a sve su manje zalihe krvi i hrane za bolesnike.

Rukovodstvo četiri srpske opštine na severu KiM zahteva od vlasti u Srbiji, UN, EU, OEBS i NATO da hitno reše krizu, jer situacija „poprima dramatične razmere“.

Iako je Jarinje sinoć otvoreno za civilni putnički saobraćaj, u vreme zatvaranje drugog izdanja našeg lista ministar za KiM Goran Bogdanović i šef beogradskog tima za dijalog s Prištinom, Borislav Stefanović još su čekali na tom prelazu dozvolu da uđu na teritoriju KiM. Bogdanović je izjavio za Danas da bi moglo da se dogodi da Stefanoviću i njemu ne dozvole da uđu u Pokrajinu, iako su, kako tvrdi, ispoštovali redovnu procerudu za posete severnom delu Kosova.

Stefanović je izjavio za Danas da uskoro očekuje i dolazak posrednika EU u dijalogu između Beograda i Prištine Roberta Kupera. U Briselu Kuperovu posetu najavljuju za početak nedelje, ali za sada se ne zna da li će se sa srpskim zvaničnicima sresti u Beogradu ili na KiM.

Šef Euleksa Gvazije Bu de Marnjak, posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem izjavio je prekjuče da Misija EU „neće tolerisati nikakvo ograničavanje slobode kretanja na Kosovu“.

SLS bez odluke o izlasku iz vlade

Potpredsednik Skupštine Kosova i funkcioner SLS Petar Miletić potvrdio je juče za naš list da se nedavno u srpskom parlamentu sreo s predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović, ali negira da je to bio susret dva skupštinska funkcionera, kako tvrde u SRS. Prema njegovim rečima, Slavica Đukić Dejanović „primila je grupu Srba sa KiM različitih političkih opcija kao učesnike savetovanja koje je organizovala međunarodna organizacija Savet za inkluzivno upravljanje“. Miletić juče nije mogao da odgovori na pitanje Danasa da li će SLS zbog krize na severu KiM izaći iz kosovskih institucija, ali napominje da ova stranka „ozbiljno razgovara s koalicionim partnerima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari