Ni posle 16 sati pregovora koji su u Briselu, uz posredovanje visokog predstavnika EU Federike Mogerini, trajali juče rano ujutru premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa nisu uspeli da dođu do dogovora ni o jednog od četiri pregovaračke teme – telekomunikacijama, energetici, zajednici srpskih opština i „Parku mira“ u severnom delu Kosovske Mitrovice. Iz Kabineta Mogerinijeve saopšteno je da su „finalizovani tekstovi dva sporazuma – o principima za formiranje ZSO i spovođenju dogovora u oblasti telekomunikacija, ali da nije postignuta konačna politička saglasnost dve strane“.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Brisel je najavio da će „odmah razmotriti nove korake“. Danasovi izvori tvrde da nastavak dijaloga još nije zakazan ni na ekspertskom – tehničkom novou. Zapadne diplomate ukazuju da bi, ukoliko Beograd želi u julu preporuku Evropske komisije i otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU do kraja 2015, novi briselski dogovori morali da „padnu“ u narednih desetak dana.

Aleksandar Vučić je posle maratonskih razgovora sa predstavnicma EU i Prištine izjavio da nije postigli dogovor ni o jednom pitanju. NJegov kosovski kolega je Isa Mustafa rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahteve o izvršnim ovlašćenjima ZSO, jer je to protiv zakona i Ustava Kosova“.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, EU je za ZSO, navodno, predvidela izvšna ovlašćnja u skladu sa Prvim briselskim sporazumom – pun nadzor u oblasti ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja. To je za Vladu Kosova, koja je već ima ozbiljne probleme zbog osnivanja specijalnog suda za zločine na KiM, u ovom trenutku dodatni politički rizik, tvrde izvori našeg lista. Pitanje specijalnog suda, kako se priča, utiče čak i na pregovaračku (ne)iskrenost i ponašenje šefa kosovske diplomatije i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, koga u Prištini sumnjiče za „dupli igru“ u vezi sa donošenem zakona o ovom sudu.

U svakom slučaju, Priština je, za sada, odbila predlog o izvršnim ovlašćenjima ZSO, a pojedine zapadne diplomate procenuju da bi u najboljem slučaju buduća zajednica opština mogla da dobije status okruga sa pojačnim ovlašćenjima. U pregovaračkim i diplomatskim krugovima podeljene su procene da li EU ide na potpisivanje drugog briselskog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji bi obuhvatao više dogovora, što je preksinoć optimistično bio najavio i premijer Kosova. Izvori bliski beogradskim pregvaračima, tvrde da je potpisivanje u paketu ideja Prištine, a da je Brisel u ovoj rundi tražio samo da se diskutuje i radi na rešanjima za sve četiri teme.

Krugovi koji najavljuju potpisivanje drugog briselskog sporazuma kažu da je to gotova svar i da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi, a da je glavnim pregovaračima na obe strane predah u pregovima sada neophodan da pripemili teren u kući, gde je zbog specijanog suda u Prišni i Srebrenice u Beogradu situacija za potpisivanje nepovljnija nego pre nedelju dana. Ukoliko deo novog briselskog paketa bude i energetika, pojedini sagovnici Danasa upozoravaju da Beograd ne bi mogao, niti smeo da stavi potpis pre nekogo što dobije garancije da će se razgovarati i o imovini.

– Beogradski pregovarački tim je uradio puno korisnih stvari i sa pravom insistira na garancijama o imovini, ali je Beograd generalno ušao u problem sa pobrkanim prioritetima – između EU i KiM i Srebrenice i RS. Zato mora da odluči šta mu je važnije – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Mustafa kod Angele Merkel

– Napredak briselskog dijloga i uspostavljanje specijalnog suda za zločine na Kosovu su glavne poruke koje je nemačka kancelarka Angela Merkel uputila juče Isi Mustafi, koji je pravo iz Brisela otputovao u Berlin, prenose prištinski mediji. „Kancelarka nam nam je dala podršku za dijalog i uspostavljanje suda. Mi smo zainteresovani za veću ekonomsku podršku Nemačke“, izjavio je Mustafa juče u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinre sa Angelom Merkel, koja je pozvala Beograd i Prištini da „postignu kompromis“, jer od toga zavisi njihovo približavanje EU.

Kako je prenela prištinska Koha Ditore, Merkelova je Mustafi ponovila stav Berlina da ne postoji nikakva šansa da se stanovnicima Kosova odobre zahtevi za azil. Nemačka kancelarka Mustafi je predočila da su nastavak dijaloga, neophodni kompromis i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK zahtevi koje Kosovo mora da ispuni. Merkelova je, piše prištinski dnevnik, rekla i da je Nemačka podržava i Beograd i Prištinu i da je jako zainteresovana za postizanje fer sporazuma dve strane za šta su, kako se navodi, neophodni kompromisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari