Dok u vrhu naprednjaka i socijalista o učestalim trvenjima u vladajućoj koaliciji u Srbiji poručuju javnosti da su se stišale strasti, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je o odnosu sa liderom SPS govorio i u BiH.

Nikolić je na pitanje novinarke Federalne televizije da li je tačno da mu je Ivica Dačić najozbiljnija konkurencija na narednim predsedničkim izborima zapitao: „Da li stvarno mislite da on može da mi bude konkurencija?“ Srpski predsednik je kazao da ne potcenjuje i ne ponižava ljude. „Ali, ako u drugoj godini mog mandata neko počne da priča da će biti predsednik Srbije, onda nešto s njim nije u redu“, naveo je Nikolić.

Uveren je, kaže, da će njegov mandat trajati onoliko koliko to Ustav Srbije predviđa zato što o tome koliko je on dobar ne odlučuje nijedan pojedinac, niti politička stranka, već građani na referendumu. „A pošto ja najviše putujem Srbijom, ja vrlo dobro znam da bih danas ubedljivije pobedio nego na prethodnim izborima“, rekao je Nikolić juče u Mostaru. gde su predsednici Srbije, Hrvatske, BIH i Crna Gore potpisali Deklaraciju o nestalim licima.

Priča o krizi u vladajućoj koaliciji u Srbiji aktuelizovana je sredinom nedelje, nakon što je Nebojša Stefanović, ministar policije i potpredsednik SNS, pozvao Aleksandra Vučića da raskine saradnju sa socijalistima i nakon što su se čuli komentari nekih naprednjaka da je najbolje da SPS ide u opoziciju. I iz SPS, ali i SNS poručeno je da nema krize u vladajućoj koaliciji i da politiku treba ostaviti po strani.

„Mi smo jasno rekli da želimo da budemo deo ove vlade (sa Srpskom naprednom strankom). Zadovoljni smo time što vlada ide putem koji je zacrtan ekspozeom premijera Aleksandra Vučića“, kaže Đorđe Milićević, portparol Socijalističke partije Srbije, napominjući da ne postoji kriza u vladajućoj koaliciji, bar što se SPS tiče. Prema njegovim rečima, postoji saglasnost oko ključnih načela, što se vidi iz odnosa između premijera Vučića i prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačić.

I potpredsednica SNS Zorana Mihajlović smatra da je za vladu u ovom trenutku mnogo važnije da rešava probleme, a da politiku ostavi po strani.

„Stavimo malo politiku sa strane i da krenemo da rešavamo probleme. Nemamo mi ništa protiv izbora, ali hajde da vidimo da li možemo ovaj prvi korak da realizujemo“, naglasila je Mihajlovićeva i dodala da vlada ima jedan cilj – da pokuša da rešava probleme. Smatra da „neke stvari mogu da idu mnogo brže kada se sedne za sto“, a da ukoliko bude bilo kakvih promena u Vladi Srbije, prvo o tome treba razgovarati na stranačkim organima, pa tek onda u javnosti.

Za razliku od ovih pomirljivih tonova, pojedini naprednjaci smatraju da bi stanje u vladajućoj koaliciji morala biti tema već na prvoj sednici Predsedništva SNS, koja bi trebalo da se održi u septembru. Oni smatraju da socijalisti ne mogu istovremeno da kritikuju vladu i da sede u njoj, kao i da vladajuća koalicija može sasvim solidno da postoji i bez njih.

Vučić: Tačka na priču

„Bavim se samo državnim problemima, gledam samo kako da u ovu zemlju dođe što više investicija. Nisu mene građani birali da se volim sa ovim ili onim, pa ni sa Dačićem. Sa njim sarađujem na najbolji mogući način u interesu države. I tačka na svaku dalju priču“, izjavio je Aleksandar Vučić štampanim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari