Predsednici Srbije i RS Tomislav Nikolić i Milorad Dodik otkriće u nedelju u 20 časova spomenik Gavrilu Principu u Finansijskom parku u Beogradu, na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije. Nikolić će sutra biti prisutan i na svečanom obeležavanju Vidovdana u Kruševcu, nakon čega će posetiti i Ravanicu. S druge strane, u kabinetu premijera Aleksandra Vučića za Danas kažu da predsednik Vlade sutra u podne putuje u Brisel na nastavak pregovora sa Prištinom zakazanih za ponedeljak.

Povodom postavljanja spomenika Gavrilu Principu predstavnici vlasti poručili su da se Beograd i Srbija odužuju čoveku koji je slobodu stavio ispred svog života.

Premijer Vučić izjavio je juče nakon zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske da je doneta odluka da zajednički obeležavaju 5. avgust kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će se taj dan obeležavati zajednički, kao što će, između ostalog, biti obeležen i Vidovdan.

Dodik je ocenio predlog rezolucije u UN o Srebrenici kao nepristojnu ponudu koju treba odbiti jer, kako je istakao, nema dovoljno dokaza da je tamo počinjen genocid. Dodik je rekao da podržava stavove Vlade Srbije o rezoluciji, navodeći da je smatra antisrpskom i „delom kontinuiteta loših namera Velike Britanije prema srpskom narodu“. Nikolić je pozvao člana predsedništva BiH Mladena Ivanića da zakaže sednicu tog tela kako bi donelo stav o rezoluciji o Srebrenici i dodao da onaj ko predstavlja Republiku Srpsku u Sarajevu mora da ima stav koji mu RS nalaže.

Faktor plus: U genocid ne veruje 70 odsto

Da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima ne veruje 70 odsto građana Srbije, 21 odsto smatra da jeste, dok devet odsto nema stav, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje agencije Faktor plus. Oko 54 odsto ispitanika smatra da treba osuditi masovni zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, a 28 odsto misli da se zločin nije dogodio, rekao je analitičar Faktor Plusa Dejan Vuk Stanković na konferenciji za novinare. Na pitanje da li premijer Srbije Aleksandar Vučić treba da putuje u Srebrenicu, 38 odsto je odgovorilo potvrdno, 26 odsto sa „da, ukoliko mu ne uskrate posetu“, 21 odsto da ne treba, a 15 odsto je bilo bez stava o tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari