Boravak premjera Hrvatske Zorana Milanovića u Beogradu nje produbio nesuglasice na relaciji predsednik Republike – Vlada Srbije, jer nesuglasice i ne postoje. Predsednik Tomislav Nikolić samo je „malo uvređen“ što se pre susreta dvojice premijera nije sreo s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, kažu za Danas u strankama vladajuće koalicije.

„U Srbiji postoji pravilo i navika da se domaćin dogovara s domaćinom. Domaćin Srbije izabran na direktnim izborima je Tomislav Nikolić i normalno je bilo da prvo on razgovara s Ivom Josipovićem, domaćinom Hrvatske. Ako mislite da su kritike premijeru Ivici Dačiću ono što je Nikolić poručio u razgovoru sa stranim novinarima, onda ste na pogrešnom putu, jer to je zapravo bilo upućeno onome ko nije bio spreman i nije imao dovoljno hrabrosti za takav sastanak. A to je predsednik Hrvatske. Josipović ni danas nije spreman da prihvati izbornu volju građana Srbije po kojoj je Tomislav Nikolić predsednik Republike Srbije“, kaže za Danas Zoran Babić, funkcioner Srpske napredne stranke.

Babić tvrdi da su „potpune besmislice“ i da je lider naprednjaka Aleksandar Vučić u ovom trenutku bliži Dačiću nego Nikoliću. On pojašnjava da se politike Vučića i Nikolića ne razlikuju i da je prvi potpredsednik Vlade to pokazao u Skupštini Srbije, „žestoko braneći kosovsku povelju koju je predložio predsednik Republike“.

Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, ističe da „sukob ne treba tražiti tamo gde ga nema“. „Nikolićevi komentari u razgovoru sa stranim novinarima u danu kada je premijer Hrvatske boravio u Beogradu nisu bili upućeni Dačiću, već predsedniku Hrvatske. Svima je jasno da je regionalna saradnja višestruko potrebna Srbiji, ali je istovremeno veoma važno da se odigra i taj susret na nivou šefova država. Verujemo da će i do tog susreta doći, a da je susret Dačića i Milanovića bio njegova prethodnica“, kaže Ružić, ističući da je SPS proteklog vikenda „pokazao šta misli o predsedniku Nikoliću braneći platformu za KiM“.

Vesna Pešić: Kriv i Josipović

Sociološkinja Vesna Pešić ocenila je da je predsednik Nikolić izjavom o poseti hrvatskog premijera Milanovića pokazao da je uvređen što je „preskočen“, odnosno što se prvo on nije sreo s predsednikom Josipovićem. Ona je ocenila da je za to što još nije došlo do susreta predsednika Srbije i Hrvatske kriv i Josipović, a ne samo Nikolić. „Mislim da je i s hrvatske strane bilo suviše naduvavano da je region sad u nekoj velikoj propasti, da se Srbija vratila u devedesete, što je sve najobičnija laž“, rekla je Pešićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari