Rezolucija o KiM koju je usvojila Vlada Srbije umnogome predstavlja kontinuitet u državnoj politici prema Kosovu, ali pojedina načela iz tog dokumenta pokazuju da je aktuelna vlast otišla korak dalje od prethodne, ocenjuju sagovornici Danasa. Prema njihovom mišljenju, neki delovi Rezolucije „nisu međusobno usaglašeni“.


Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM, kaže za Danas da je vlada Rezolucijom „uglavnom reafirmisala stavove iz prethodnih rezolucija Skupštine Srbije i dala smernice vladi za pregovore s Prištinom“.

– Dobro je da je u taj dokument uvršteno načelo da nema priznanja Kosova, kao i posvećenost dijalogu, ali i ima i kontroverznih delova – komentariše ovaj sagovornik Danasa. Prema Ivanovićevom mišljenju, „između ostalog, sporno je to što se na jednom mestu pominje da bi svaki dogovor koji bude postignut u dijalogu s Prištinom trebalo da doprinese EU integraciji Srbije, dok se na drugom mestu ističe da nema dodatnih ustupaka“.

– Jedna od slabosti Rezolucije odnosi se i na nedovoljno jasno definisanje statusa severa KiM – komentariše Oliver Ivanović.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose, kaže za Danas da je Tomislav Nikolić „najsrećniji čovek u ovom trenutku u Srbiji jer je pokazao da je u stanju da okupi koalicione partnere oko svog predloga Rezolucije, dok je iz Prištine na taj dokument očekivano stigla negativna reakcija“.

– Priština, kao protivtežu zahtevima Srbije, sadržanim u Rezoluciji, doliva ulje na vatru u Preševskoj dolini, i jasno je da je taj problem neće biti prevaziđen bez učešća NATO i SAD – ukazuje naš sagovornik. Simić naglašava da su „prve reakcije na dokument koji je usvojila Vlada Srbije na Zapadu dosta oštre“.

Dakle, izgleda da je Nikolić „mekši“ od svog prethodnika na funkciji Borisa Tadića – zaključuje Predrag Simić.

Predstavnici lokalne samouprave severa Kosova ocenili su juče da je Rezolucija „u suprotnosti sa tekstom platforme koju im je krajem decembra predstavio predsednik Srbije“. Tim povodom oni su Nikoliću uputili otvoreno pismo.

Dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou nastavljen je juče u Briselu, a na dnevnom redu bila su pitanja u vezi sa električnom energijom i telekomunikacijama, problem oko naplaćivanja carina na prelazima na administrativnoj liniji, kao i pripreme za novu rundu političkog dijaloga premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, zakazanu za 17. januar. Dačić je izjavio da u dosadašnjim razgovorima „nije postignuto nikakvo rešenje za carinu i druge dažbine“.

– U roku od sedam dana treba da se nađe rešenje. Do sada nije predviđena nikakva promena stanja na terenu. Ukoliko dođe do promene, Srbija je nikada neće prihvatiti – rekao je juče premijer.

Kuči: Kosovski Srbi taoci Srbije

Priština – U narednoj rundi dijaloga Dačića i Tačića razgovaraće o tome da „Beograd prestane da finansira nelegalne paralelne strukture na Kosovu“, izjavio je juče zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči. On je kazao da su „kosovski Srbi taoci Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari