Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Republika Srpska, u sadašnjoj konstituciji Bosne i Hercegovine, nije dovoljno spremna da se sama odbrani od fundamentalizma i terorizma i da je Srbija dužna da joj u tome pomogne. A predsednik RS Milorad Dodik, nakon razgovora sa Nikolićem, izrazio je zahvalnost za svaku vrstu pomoći.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Srbija ne želi da učini bilo šta što bi ugrozilo opstanak, funkcionisanje i budućnost BiH, ali neće dozvoliti ni da bilo šta ugrozi opstanak, funkcionisanje i budućnost RS, u okviru Dejtonskog sporazuma, rekao je Nikolić novinarima.

Republika Srpska ne traži više ovlašćenja nego što joj pripadaju. Srbija je ne bi zaštitila kada bi tražila veća ovlašćenja od onih koja joj pripadaju, izjavio je Nikolić posle razgovora sa Miloradom Dodikom, čija je tema bio napad na policijsku stanicu u Zvorniku. Nikolić je ocenio da taj napad pokazuje da međunarodna zajednica nije uspela da konstituiše mnogo toga u BiH što funkcioniše.

Građani Srbije i Republike Srpske mogu biti potpuno mirni, pošto će odgovorni učiniti sve što mogu da bi im osigurali mir i bezbednost. Cilj nam je da ne strahuju od bilo koga, rekao je Nikolić.

Dodik je izjavio posle razgovora sa Nikolićem da će RS u borbi protiv terorizma sarađivati sa svima i sa federalnim organima bezbednosti u BiH, i sa Srbijom i sa Hrvatskom i da je svako ko se bori protiv terorizma dobrodošao.

Dodik je upozorio da su odlukom međunarodne zajednice RS oduzete nadležnosti na obaveštajnom polju, a da u političkoj eliti bošnjačkog naroda ne postoji dovoljno političke volje da se suprotstave raznim oblicima ideologije koje proizvode terorizam. I to možemo da vidimo na različitim ocenama koje dolaze, i pokušajima i da se ovaj događaj koji se desio u Zvorniku na neki drugi način prikaže, konstatovao je on.

Dodik je ocenio da obaveštajna zajednica BiH, „od koja je otrgnuta RS“, nije adekvatno reagovala, što govori da od nje nema neke posebne koristi. „Zahvalni smo Srbiji za svaku vrstu pomoći. Mi želimo moćnu i jaku Srbiju, sasvim je jasno da mi doživljavamo Srbiju kao naše utočište i sigurno mesto za svaku vrstu pomoći koju možemo da dobijemo kako bi se održao mir i stabilnost na prostoru BiH i regiona“, naglasio je Dodik.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Dodik je istakao da će, nakon što su RS umanjenje nadležnosti u mnogim sferama, pa i u obaveštajnoj, nakon događaja u Zvorniku, srpski entitet razviti novu strategiju bezbednosne strukture, po Ustavu.

„Terorista koji je pucao jeste da pripada jednom narodu, ali to ne znači da sav taj narod baštini te vrednosti. Upravo sa bošnjačkim narodom u BiH moramo da sarađujemo kako bi se na najbolji mogući način suprotstavili širenju ideologije ekstremnog radikalizma verskog karaktera“, rekao je Dodik. Inače, predsedavajući OEBS, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u dvodnevnoj poseti poseti BiH. On je predsedavajućem Savetu ministara Denisu Zvizdiću čestitao izbor na tu funkciju.

Na istočnim ratištima 30 državljana Srbije

U Siriju i Irak otišlo je da se bori više od 30 državljana Srbije, a neki od njih su odveli i porodice, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i dodao da se za regrutovanje koriste društvene mreže. Stefanović je na konferenciji o sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma na Balkanu, koju organizuju Vlade Srbije i SAD, rekao da je prema podacima policije, 10 boraca iz Srbije izgubilo život na ratištima u Siriju i Iraku. Naveo je i da je policija u Srbiji podnela i krivične prijave protiv osam osoba osumnjičenih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama, pre svega Islamske države Iraka i Levanta, otpušteno je 7, a protiv petoro je počeo postupak. Američki ambasador Majkl Kirbi i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport osudili su teroristički napad u Zvorniku, u kome je ubijen jedan policajac, a dvojica ranjena, i poručili su da će nastaviti da sarađuju sa zemljama regiona u borbi protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari