Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će otputovati u Zagreb u prvu zvaničnu posetu Hrvatskoj, ukoliko poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović bude upućen, rečeno je Danasu u Predsedništvu. Na Andrićevom vencu za naš list navode da prvi put čuju za informacije koje je preneo hrvatski Jutarnji list da je vrh te države odlučio da odloži posetu Tomislava Nikolića.

„Postoji spremnost da odemo tamo, ako hrvatska strana poziva i želi da mi dođemo, pošto im je oformljena vlada, a to je, po njima, bila pretpostavka za dogovaranje o poseti našeg predsednika“, ističu za Danas na Andrićevom vencu.

Sa druge strane, u kabinetu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović kažu za Danas da za sada nema nikakvih naznaka i definisanih datuma o eventualnom susretu hrvatske predsednice s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Podsetimo, predsednik Nikolić izjavio je u novembru prošle godine, da će u bilateralnu posetu Hrvatskoj verovatno doći na proleće. „Računam da bi to mogao da bude februar ili mart“, rekao je Nikolić novinarima po završetku samita Procesa Brdo-Brioni, koji je održan u Zagrebu. Ovom događaju prisustvovao je i potpredsednik SAD DŽozef Bajden, a o pozdravljanju Nikolića i Grabar Kitarović mediji su detaljno izvestili.

Hrvatski državni vrh odlučio je da odloži više puta najavljivanu posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu gde je, kako je bilo najavljeno, trebalo da se sretne s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, piše sada Jutarnji list. Glavni razlog, kako navodi list, pozivajući se na diplomatske izvore, je zahtev upućen papi Franji da zaustavi proces kanonizacije Alojzija Stepinca, iako se procenjuje da odnose između Hrvatske i Srbije treba normalizovati posle zaoštravanja s početka migrantske krize, a „zaslugom“ bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Nikolić se prošle jeseni sastao u Vatikanu s papom Franjom, piše Jutarnji, a mesec dana kasnije je rekao da je jedna od glavnih tema razgovora bio postupak kanonizacije Stepinca, nakon što je već „izvršena njegova beatifikacija i s tim u vezi pritisak Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da se taj postupak okonča čim pre“.

Podsećajući šta je još tom prilikom Nikolić rekao, zagrebački dnevnik piše da je hrvatski državni vrh zaključio da je srpski predsednik ušao u, kako se navodi, osetljivo područje verske politike, te da to nije trebalo da napravi.

„Stepinčeva beatifikacija nije tema za Srbiju, već pitanje za Rimokatoličku crkvu, a uz to ima veliko emocionalno značenje za većinu vernika u Hrvatskoj. Očito je procenjeno da sada sastanak ne bi imao smisla, premda treba normalizirati odnose između Hrvatske i Srbije, koji su se definitivno pogoršali nakon početka izbegličke krize kada je Zoran Milanović optužio srpsku vladu da migrante ciljano šalje u Hrvatsku“, navodi Jutarnji.

List zaključuje da to znači da još neko vreme neće doći do hrvatsko-srpskog sastanka na vrhu, a na osnovu odgovora dobijenog s Pantovčaka da ne postoji nikakav dogovor o bilateralnom susretu koji se najavljuje već 12 meseci. To je zagrebačkom dnevniku, naime, potvrdio portparol hrvatske predsednice Luka Đurić i Dario Mihelin, predsedničin savetnik za spoljnu politiku. Oni, međutim, kako se konstatuje, nisu želeli da razgovaraju o razlozima odlaganja susreta predsednika Srbije i Hrvatske.

Kolinda Grabar Kitarović i Nikolić sreli su se više puta od njenog izbora na tu poziciju – na sastanku Brdo-Brioni u Zagrebu, zatim u Podgorici, a pre toga su kratko razgovarali i u Njujorkuna marginama Generalne skupštine UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari