Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić pokušava da pred sutrašnji miting naprednjaka u Beogradu organizuje sastanak sa ambasadorkom Amerike u Srbiji Meri Vorlik, kako bi joj u direktnom razgovoru objasnio motive i ciljeve te stranke i razloge za održavanje skupa, saznaje Danas.

U tom cilju, zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić razgovarao je sa zamenikom ambasadorke SAD Lijem Licenbergerom, koji nije ni prihvatio ni odbio molbu naprednjaka. Naime, kako saznajemo, Licenberger je obavestio Vučića da Vorlikova danas ide na službeni put van Beograda, na šta mu je zamenik lidera SNS odgovorio da Nikoliću ne bi smetalo ni to da se sastanak održi ranije prepodne. Do juče popodne nije bilo izvesno da li će do susreta Tomislava Nikolića i Meri Vorlik doći.

S druge strane, lider naprednjaka već nekoliko dana u javnosti izjavljuje kako očekuje poziv predsednika Republike i DS Borisa Tadića na razgovor pre mitinga, posebno otkad je SNS saopštio da će na skupu ponuditi vlasti „nešto što ona neće moći da odbije”, nakon čega će morati da kaže datum prevremenih izbora. Međutim, „nemamo komentar” i dalje je poruka iz kabineta predsednika Republike na pitanje Danasa da li će do sutra biti održan sastanak Tadića i Nikolića.

Iako naprednjaci mistifikuju predstojeći miting, podgrevajući time očekivanja građana, sagovornici Danasa ukazuju da taj skup nema potencijal za veliko iznenađenje, odnosno da ne može primorati vlast da se odredi prema izborima, bar ne onako kako bi to SNS hteo.

Srđan Milivojević, narodni poslanik DS, ocenjuje za Danas da građane Srbije očekuje „blef miting”. „Mislim da će naprednjaci da dovedu u Beograd svoje pristalice s velikim očekivanjima i da će ih, kada padne mrak, spakovati u autobuse i vratiti kućama. Nemaju oni nikakvu strategiju za taj dan. Ljudi očekuju nešto epohalno, a ništa od toga neće se dogoditi”, naglašava Milivojević.

Prema njegovim rečima, bilo bi apsurdno da, recimo, ponuda naprednjaka bude podrška svim proevropskim zakonima u parlamentu, da bi dobili zauzvrat izbore 18. decembra. „Ko ih sprečava da sada daju glasove za evropske zakone u parlamentu? Uostalom, kako su oni tako sigurni da će Srbija dobiti status kandidata u oktobru? Da li su Nikoliću evropski zvaničnici to rekli? Mislim da je to gomila besmislica”, zaključuje Milivojević.

Ognjen Pribićević, politički analitičar i bivši ambasador u Nemačkoj, ocenjuje za naš list da ne može da predvidi koji će to potez SNS povući na sutrašnjem skupu, ali ističe da ne veruje u čuda u politici, „pa sumnjam da bi vlast mogla da prihvati ultimatum opozicije i raspiše izbore za 18. decembar”. Ipak, kako dodaje, vladajuća koalicija će se najverovatnije dogovoriti s naprednjacima u vezi s datumom izbora.

„Sa stanovišta birača, pa i političara, besmisleno je kada će biti parlamentarni izbori. Mislim da opozicija želi da iskoristi veliko nezadovoljstvo građana i da će miting biti prikazan kao vrh tog nezadovoljstva, odnosno kao slika snage koju opozicija trenutno ima”, smatra Pribićević. Na pitanje novinarke Danasa da li je moguće da SNS u Skupštini Srbije podrži evropske zakone, a da zauzvrat vlast raspiše izbore „pre roka“, naš sagovornik smatra da o tome odlučuje matematika, a ona je vrlo jasna – vlast ima većinu u parlamentu i zbog toga joj nije potreban SNS.

Svetlana Logar, istraživač Stratedžik marketinga, ističe za Danas da je rejting SNS konstantan i stabilan, kao i da je veći od podrške koju birači u ovom trenutku ukazuju vladajućoj DS, „ali ta prednost nije rezultat rasta rejtinga naprednjaka, već pada popularnosti demokrata”.

Logareva napominje da glasačko telo SNS čine oni koji su do osnivanja te stranke podržavali SRS. Kako ističe, među pristalicama naprednjaka nema onih koji spadaju u takozvano demokratsko biračko krilo. „Glasači SNS dolaze iz radikalskog jezgra, eventualno od DSS i ostalih stranaka koje su okupili u koaliciji. Ali, njihov broj je ne samo prilično velik već i stabilan. Kada je reč o DS, oni su izgubili podršku nezadovoljnih birača koji su, u ovom trenutku, u statusu apstinenata. Pritom, neophodno je naglasiti da su izbori još jako daleko, odnosno da je trenutno puno onih razočaranih koji su skloni izjavama da više neće da glasaju. Međutim, iskustvo pokazuje da, kada se izbori približe, kod njih ipak prevlada svest o važnosti opredeljenja i mogućnosti uticaja na životne prilike”, naglašava Logareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari