U 12 od 13 beogradskih opština, lider naprednjaka Tomislav Nikolić osvojio je više glasova na predsedničkim izborima nego njegov zamenik Aleksandar Vučić na lokalnim izborima. Iako je na listama za Beograd stajalo Nikolićevo ime, kandidat za gradonačelnika prestonice bio je Vučić, koji je i propagandno vodio kampanju u Beogradu. Samo u Rakovici se glasanje „poklopilo“, pa je za naprednjake i na predsedničkom i na opštinskom nivou glasalo 16.625 građana.

Iako će izbori za ulazak u Skupštinu grada biti ponovljeni na 16 biračkih mesta, ipak je, prema nepotpunim podacima, najveća razlika „u korist“ Nikolića upravo zabeležena na nivou Grada Beograda, gde je predsednički kandidat SNS dobio 21.148 glasova više nego kandidat te stranke za gradonačelnika. Kada je reč o opštinama, Nikolić je u Surčinu, Grockoj, Lazarevcu, Savskom vencu, Čukarici, Starom gradu, Zvezdari, Paliluli, Obrenovcu, Novom Beogradu, Mladenovcu i Vračaru dobio veću podršku nego njegova „desna ruka“.

Prema podacima opština i CeSID-a, najmanja razliku u glasovima zabeležena je na Vračaru (213), Novom Beogradu (481), Starom gradu (544) i Savskom vencu (550). S druge strane, Nikolić je gotovo 4.000 glasova više dobio na Paliluli, u Grockoj i Lazarevcu. U opštinama Barajevo i Sopot izbori su ponovljeni u nedelju, i to na po jednom biračkom mestu, tako da će rezultati naknadno biti objavljeni. U opštinama Voždovac i Zemun vanredni lokalni izbori održani su 2009. godine.

Neven Cvetićanin, naučni saradnik na Institutu društvenih nauka, smatra da je Nikolić „umereniji, prijemčiviji ljudima i ima uravnoteženiji pristup od Vučića, koji je radikalniji u svojim nastupima i teže se kontroliše“. Kako dodaje, lider naprednjaka „ima veću emocionalnu inteligenciju“ od svog zamenika, „koji često pada u vatru, i ide od teških reči do ekstremne pomirljivosti“.

„Nikolić ima veću samokontrolu i nastup mu je uravnoteženiji. Nijedan od njih dvojice nije na vlasti, pa građani ocenjuju pre svega na osnovu medijskih nastupa, gde je Nikolić bolji“, ocenjuje Cvetićanin za Danas.

Tadiću grad, Nikoliću opštine

Boris Tadić je na predsedničkim izborima osvojio 10.897 glasova više od Tomislava Nikolića u Gradu Beogradu, iako je lider naprednjaka od 17 beogradskih opština u njih devet dobio veću podršku građana. Najveća razlika u korist Tadića zabeležena je u opštini Novi Beograd, gde je lider DS osvojio 11.578 glasova više. S druge strane, Nikolić je najveću razliku napravio u Grockoj – 6.818 glasova. Najpribližniji broj glasova oba predsednička kandidata osvojila su na Paliluli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari