Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije se oglasio povodom potpisivanja sporazuma između Srbije i Kosova u Briselu tokom jučerašnjeg dana do zaključenja prvog izdanja našeg lista. Kakva je sudbina i smisao platforme o Kosovu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, nakon što su državni vrh Srbije i Kosova potpisali sporazume u Briselu i uspostavili konačni dogovor u okviru briselskog procesa, pitanje je na koje Danas nije uspeo da dobije odgovor u kabinetu Predsednika Republike.

U kabinetu Nikolića nismo dobili odgovore na pitanje da li je predsednik Srbije očekivao da premijer Srbije Aleksandar Vučić više značaja i uvažavanja posveti njegovom radu i pokušaju da utiče na sam tok dijaloga Srbije i Kosova. Da li je taj rad bio uzaludan, da li se i sam predsednik odrekao sopstvene platforme o Kosovu, s obzirom da o njoj ne govori javno, niti insistira da se uzme u obzir, uprkos tome što je prošlo nekoliko meseci od kada ju je predao predsedniku Vlade.

Javnost zvanično nije upoznata sa sadržajem predsednikove platforme o Kosovu, iako je od početka ove godine više puta najavljivano da će se o tom dokumentu raspravljati i na sednicama Vlade Srbije. Nakon toga trebalo je da i šira javnost bude upoznata sa idejama predsednika Srbije u vezi ovog, kako državni vrh ističe, najznačajnijeg političkog pitanja.

Kako su mediji nezvanično izveštavali, Nikolić u platformi za Kosovo predlaže Vladi Srbije da sever Kosova nastavi da tretira u skladu s Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan Zajednice srpskih opština imala tretman „koji su Albanci imali u SFRJ“. Ustav SFRJ iz 1974. godine Albancima na Kosovu davao je pravo sudske samouprave i mogućnost formiranja Ustavnog suda. Mediji su prenosili da se ideja Tomislava Nikolića kretala u okvirima koje mu Ustav dozvoljava, ali s namerom da se postigne trajni sporazum s Albancima, ideja je da Kosovo dobije široku autonomiju, kakvu imaju republike u federativnom uređenju.

Upoređujući sadržaj četiri sporazuma koje je Srbija potpisala sa Kosovom u utorak sa glavnim tezama platforme predsednik Tomislava Nikolića, uočava se da Vlada Srbije nije uvažila predloge predsednika. Međutim, do odgovora na pitanja – da li je razlog tome neusklađenost ideja predsednika Srbije sa realnošću i onoga što je moguće postići, odnosno kako je moguće da predsednik Srbije ne reaguje na takva ignorisanja, ili je pak shvatio da je pogrešio i odustao od sopstvene platforme – očigledno je da javnost ne uspeva da dođe.

Inače, predsednik Srbije je juče otputovao u zvaničnu posetu Republici Kazahstan, na poziv predsednika Kazahstana Nursultan Nazarbajeva. Kako je saopšteno iz kabineta, tokom posete Kazahstanu predsednik Nikolić sastaće se sa predsednikom Republike Kazahstan Nursultanom Nazarbijevim, i tom prilikom biće potpisana dva međunarodna sporazuma – Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kazahstan o međunarodnom drumskom saobraćaju i ugovor između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kazahstan o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na dohodak i imovnu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije. Nikolić će se tokom boravka u Republici Kazahstan sastati i sa predsednikom Vlade Republike Kazahstan Karimom Masimovim, predsednikom Donjeg doma Parlamenta Republike Kazahstan Kabulom Džakupovim, gradonačelnikom Almatija Baurzanom Bajbekom. U delegaciji koju predvodi predsednik Nikolić su ministar u Vladi Republike Srbije Željko Sertić i predstavnici trideset tri kompanije iz Srbije koji će učestvovati na Biznis forumu „Srbija-Kazahstan“.

Državnici u privatnim avionima

Mediji uveliko izveštavaju da je premijer Srbije otputovao u Brisel na potpisivanje sporazuma sa premijerom Kosova – avionom kompanije Air Pink. Jasmina Stojanov, bivša savetnica za medije Borisa Tadić, danas vlasnica marketinške agencije Nova komjunikejšn, napisala je tim povodom na svom Fejsbuk profilu da su i bivši predsednik Boris Tadić kao i premijer Zoran Đinđić putovali avionima privatnih kompanija kada nije radio državni avion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari