Priče o navodnoj krađi glasova na izborima 6. maja mogu motivisati jedan deo birača da izađu na birališta i kazne počinioce. Pošto su DS i Boris Tadić glavni optuženi, ti birači bi mogli glasati za Tomislava Nikolića. Ali, s druge strane, jedan deo Nikolićevih potencijalnih birača mogao bi biti demotivisan istom pričom, ističe za Danas politički analitičar Slobodan Antonić.

Prema njegovim rečima, Nikolićeva tvrdnja o „neviđenoj krađi glasova“, koja se navodno dogodila u prvom krugu, u suprotnosti je s njegovom odlukom da taj prvi krug prizna i ipak učestvuje na izborima 20. maja. „Zato mislim da, koliko god da povika o krađi glasova donela Nikoliću, on isto toliko glasova može i da izgubi, zbog te iste povike“, naglašava naš sagovornik.

Koliko su uopšte realni navodi o krađi tolikog broja glasova?

– Brljanja i švindleraja je svakako bilo, ali ne verujem da ih je bilo u toj meri da su cele izbore učinili neregularnim.

Kako komentarišete to što Nikolića niko nije podržao za drugi krug predsedničkih izbora, dok je Tadić odmah dobio podršku nekoliko partija?

– Mislim da je Nikolić akcijom „ukradeni izbori“ zbunio ne samo pristalice, već i potencijalne saveznike iz drugih stranaka. Dveri su, recimo, toliko čvrsto stale iza tvrdnje da su izbori „pokradeni“ da sada odbijaju da pozovu svoje birače da glasaju za Nikolića. Takođe, DSS traži „ponovno prebrojavanje glasova“ i zbog toga oteže sa davanjem podrške. S druge strane, Tadić je podršku „kupio“ bilo dogovorom o vladi, bilo nagoveštajem da bi neko mogao biti uzet u obzir kod sastavljanja sledeće vlade. Zato on sada i jeste u prednosti u odnosu na Nikolića.

Da li je moguće da vladu formira jedna politička opcija, a da predsednik bude iz druge partije? Kako bi to funkcionisalo?

– Kohabitacija nije nepoznata u našoj novijoj praksi. Da podsetim, posle 5. oktobra kohabitirali su Đinđić i Milutinović, a zatim i Koštunica i Tadić. Oba puta je premijer imao veću snagu, pa verujem da bi tako bilo i sada. Ipak, sumnjam da će, kako sada stvari stoje, sledeći predsednik u tom paru da bude Nikolić.

Koliko brzo očekujete formiranje vlade i ko bi sve mogao da je čini?

– Ako Tadić stvarno pobedi, vlada se može formirati već početkom juna. Vladajuću većinu mogli bi da čine poslanici DS, SPS, manjina i pojedine grupe iz URS-a ili Preokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari