Predlog deklaracije o Kosovu i Metohiji, kojim bi trebalo da se potvrde sva do sada postignuta rešenja u dijalogu s Prištinom i podrži Vlada Srbije u nameri da nastavi dijalog, trebalo bi da stigne u parlament danas, kaže za naš list Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine.

Kako dodaje, nakon toga će najverovatnije za subotu 12. novembar zakazati plenarnu sednicu parlamenta, na kojoj će poslanici raspravljati o predloženom dokumentu. Prema saznanjima Danasa, u četvrtak, 10. novembra trebalo bi da se održi sednica skupštinskog Odbora za KiM, a naši sagovornici su ubeđeni da će tekst deklaracije dobiti podršku većine poslanika.

Ako skupštinska većina izglasa deklaraciju, njome bi se obavezala Vlada Srbije da u najkraćem roku sprovede sve elemente dogovora postignutih u Briselu. Istovremeno, to će značiti da vlada mora da pronađe rešenje za administrativne prelaze na severu Kosova koje će omogućiti prisustvo Republike Srbije na njima, što je u skladu s Rezolucijom 1244, Ustavom i zakonima RS. Osim toga, ovim tekstom parlament bi trebalo, uz osudu svakog nasilja na Kosovu, da pruži podršku mirnom protestu građana na severu KiM, uz poziv pripadnicima Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile.

Sagovornici Danasa iz vladajuće većine tvrde da usvajanje deklaracije neće biti dovedeno u pitanje najavama četiri poslanika Srpskog pokreta obnove, koji se protive da se deklaracijom daje podrška protestu Srba na severu Kosova. Kako će „namaknuti“ većinu, u strankama vlasti još ne žele da otkriju.

Valja pomenuti da su do sada za sve skupštinske deklaracije o Kosovu i Metohiji glasali poslanici Srpske radikalne stranke, ali „blanko podršku“ ovoga puta ne obećavaju. Dragan Todorović, potpredsednik SRS, kaže da će poslanici njegove stranke sačekati da prvo vide tekst deklaracije. „Strahujemo da se s njenim donošenjem odugovlači kako bi Kfor i Euleks preuzeli Jarinje i Brnjak. Time bi parlament bio stavljen pred svršen čin“, kaže Todorović za Danas i dodaje da su radikali rezervisani prema novoj deklaraciji i zbog najave šefa tima za pregovore s Prištinom Borislava Stefanovića da će rešenja koja će biti doneta za KiM biti neprijatna.

Miloš Aligrudić iz DSS najavljuje da će ta stranka podneti skupštini svoj predlog deklaracije o Kosovu, kojom se predlaže prekid dijaloga s Prištinom, stavljaju van snage svi dogovori o slobodi kretanja i odbacuje se zahtev EU da Srbija normalizuje odnose s Prištinom.

„Predstojeća skupštinska rasprava o KiM poslednja je šansa da Srbija preokrene događaje u svoju korist“, smatra Aligrudić i dodaje da će poslanici DSS, ukoliko većina ne prihvati raspravu o njihovoj deklaraciji, na vladin dokument podneti amandmane. Ako oni budu prihvaćeni, glasaćemo „za“, objašnjava Aligrudić.

Da li će poslanici naprednjaka podići ruku za predlog Vlade Srbije, kako saznajemo, znaće se tek kada tekst iz Nemanjine 11 stigne u parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari