Nema ništa od formiranja trinaestog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, koji je trebalo da čine četiri nezavisna poslanika – Zoran Živković i Vladimir Pavićević iz Nove stranke, Milan Petrić iz SNP i Janko Veselinović iz Preokreta, kao i Laslo Varga, koji je isključen iz SVM. Od ove ideje odustala je Nova stranka i njen lider Zoran Živković, koji za Danas kaže da su razlozi u suviše velikim političkim razlikama među nezavisnim poslanicima, a da okupljanje iz tehničkih razloga nije neophodno u ovom trenutku.


„Tačno je da bi poslanici Nove stranke imali više vremena za diskusiju, ali smo Vladimir Pavićević i ja i bez toga izuzetno prisutni i vidljivi na sednicama parlamenta. Uostalom, idu izbori i mora se voditi računa i o političkim stavovima koji spajaju poslanike u poslaničkom klubu, a ne razdvajaju ih“, kaže Živković i dodaje da Nova u ovom trenutku može da sarađuje samo sa strankama koje žele normalnu Srbiju, a koje „ne podržavaju farmu koju je od Srbije napravio premijer Vučić“. Živković ističe da je DS u ovom trenutku jedina ozbiljna stranka sa kojom Nova može da sarađuje i da zajedničkim snagama ubrzano rade na pripremama mitinga u Nišu.

„To je nastavak naše akcije Osvetlimo Srbiju, a Nišu, koji je u dubokom mraku, zaista je potrebno osvetljenje. Miting će biti održan 12. septembra na jednom od glavnih trgova u Nišu“, ističe Živković, koji tvrdi da ne zna ništa o protivljenju potpredsednika DS Borislava Stefanovića da Nova stranka bude deo predizborne koalicije sa DS i dodaje da ima odličnu saradnju sa rukovodstvom te stranke.

U poslanički klub samostalaca neće ni Laslo Varga, nekadašnji potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara, koji se u međuvremenu razišao sa tom strankom.

„Za sada sam još deo kluba SVM, ali to verovatno neće biti još dugo. Ostaću u poslaničkom klubu SVM dok me ne isključe, a posle ću videti šta dalje“, kaže Varga.

Nezavisni poslanici priznaju da bi osnivanjem kluba dobili mnoge pogodnosti koje kao nezavisni nemaju – kancelariju, stručne saradnike, mesta u odborima, više vremena za polemiku tokom sednica. Napominju da je nezvaničnih razgovora o formiranju novog poslaničkog kluba bilo, ali ne i zvaničnih. Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović kaže da je ideja bila da to bude „tehnički klub“, gde bi se predsednici rotirali, ali da su stavovi tih poslanika oko odnosa prema vlasti dosta različiti.

„To mogu biti razgovori samo ukoliko postoji zajednički interes i ukoliko doprinosi borbi protiv jedne od najgorih vlada sveta. Mi smo otvoreni za razgovore i dalje, ali ne želimo da prejudiciramo ishod“, kaže Veselinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari