Odluka Nemačke da pooštri zakon o azilu podrazumeva, između ostalog, ubrzavanje procedura za tražioce azila, što znači da će te procedure ubuduće trajati tri nedelje, a sve to važi i za građane Srbije i Kosova, objašnjavaju za Danas u Ambasadi Nemačke. Prema rečima naših sagovornika, takva pravila primenjivaće se za sve zemlje koje su ocenjene kao „zemlje sigurnog porekla“.

„Nažalost, tačne brojke građana Srbije koji su vraćeni u zemlju porekla nakon što im je odbijen zahtev za azilom još nemamo, ali od skoro 25.000 Srba koji su do oktobra tražili azil samo je 0,1 odsto njih dobilo status izbeglice, znači ukupno troje. Ostali će morati da se vrate u Srbiju“, objašnjavaju oni.

Nakon stupanja na snagu novog zakona o azilu u Nemačkoj odbijeni tražioci azila će brže i bez izuzetka biti vraćeni u zemlju porekla. „Novi zakon jasno razlikuje između onih koji traže utočište i onih koji nemaju pravo boravka. Svi koji nemaju pravo na azil u Nemačkoj moraće da je napuste u najkraćem roku. Onima kojima je zaista potrebna zaštita pružaće se pomoć davanjem najosnovnijih sredstava. To znači da tražioci azila iz Srbije u principu nemaju izglede da im bude odobren azil u Nemačkoj“, saopštila je nemačka ambasada.

U saopštenju se, takođe, navodi da je u Nemačkoj znatno ubrzan postupak rešavanja zahteva za azil jer je u nadležnim organima povećan broj zaposlenih, kao i da se i finansijski ne isplati tražiti azil, budući da tražioci azila umesto novčanih sredstava većinom dobijaju materijalnu pomoć za pokrivanje najosnovnijih životnih potreba.

„Ukoliko državljanin Srbije podnese zahtev za azil u Nemačkoj, biće smešten u posebnom prihvatnom centru. Osobama iz sigurnih zemalja porekla u Nemačkoj nije dozvoljeno da rade. Odbijenim tražiocima azila se u pasoš upisuje zabrana ponovnog ulaska za celokupni Šengenski prostor i godinu dana im nije dozvoljen ulazak na teritoriju SR Nemačke. Nemačka će i nadalje da pruža zaštitu ljudima koji beže od rata, progona i terora. Tražioci azila iz sigurnih zemalja porekla, kao što je Srbija, ne spadaju u tu grupu i biće u najkraćem roku vraćeni u Srbiju. Njihovo vraćanje se vrši u skladu sa odredbama sporazuma o readmisiji u saradnji sa nadležnim organima Srbije“, zaključuje se u saopštenju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari