Naredne sedmice, nešto više od mesec dana od završetka izbora, Srbija će konačno zaokružiti svoju zakonodavnu i izvršnu vlast, koja će rukovoditi državom u naredne četiri godine.

To praktično znači da će izborom predsednika i potpredsednika Narodne skupštine, kao i članova parlamentarnih odbora, biti završeno konstituisanje novog saziva zakonodavnog doma, čime će se steći i svi uslovi za izbor vlade sa Aleksandrom Vučićem na čelu. Vladajuću većinu činiće koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije i Savez vojvođanskih Mađara.

Ime predsednika parlamenta u ovom trenutku nije poznato, niti je još utvrđeno da li će ta funkcija biti „rotirajuća“ na svakih 12 meseci, za šta su signali stigli iz SNS, ili će, kao i do sada, prvi čovek Skupštine Srbije biti biran sa četvorogodišnjim mandatom. Ove nepoznanice trebalo bi da budu rešene u ponedeljak, 21. aprila, kada će se održati konsultacije šefova poslaničkih grupa. Kako stvari sada stoje, većina stranaka je protiv predloga naprednjaka da se predsednici parlamenta smenjuju svake godine i to po principu „opozicija, vlast, opozicija, vlast“. SVM, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, kao i opozicione Demokratska stranka i Nova demokratska stranka, protive se predlogu SNS i ocenjuju da bi se time devalvirala uloga parlamenta i smanjila njegova efikasnost, te da je najbolje da najveća vladajuća stranka, čija koalicija ima 158 od 250 poslanika, nastupi sa svojim kandidatom.

U svakom slučaju, ako ne bude konsenzusa, a kao što je najavio lider SNS Vučić, naprednjaci će predložiti svog kandidata za predsednika Skupštine, a njegovo ili njeno ime biće dostavljeno poslanicima već u utorak, 22. aprila, kako bi se dan posle završilo konstituisanje parlamenta.

Takođe u utorak predsednik Srbije Tomislav Nikolić će na Andrićevom vencu obaviti zvanične konsultacije sa predstavnicima izborne liste „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“, koju čine SNS, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista, nakon čega će odrediti mandatara. Već sada se zna da će to biti Aleksandar Vučić.

Prema ritmu koji je najavio upravo Vučić, u četvrtak, 24. aprila, novopečeni poslanici pozabaviće se predlozima zakona o ministarstvima i o vladi, ali će imena članova buduće vlade biti saopštena tek nakon sednice Glavnog odbora SNS, koja je zakazana za petak, 25. april. Očekuje se da će parlament o amandmanima na pomenuta dva zakonska predloga glasati u subotu, 26. aprila, kada će i početi rasprava o ekspozeu mandatara i predloženim ministrima. S obzirom na malobrojnost opozicije u skupštinskim klupama, očekuje se da će vlada premijera Vučića, sa najviše 17 resora, biti izglasana i položiti zakletvu u nedelju, 27. aprila.

Ritam događaja

Ponedeljak: Razgovor šefova poslaničkih grupa o izboru predsednika parlamenta.

Utorak: Konsultacije predsednika Nikolića sa listom SNS i imenovanje mandatara.

Sreda: Završetak konstituisanja novog saziva Narodne skupštine Srbije.

Četvrtak: Skupštinska rasprava o predlozima zakona o vladi i ministarstvima.

Petak: Sednica Glavnog odbora SNS i saopštavanje imena članova nove vlade.

Subota: Ekspoze mandatara Vučića u parlamentu i rasprava o njegovom kabinetu.

Nedelja: Izglasavanje vlade premijera Vučića i polaganje svečane zakletve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari