Potencijal koji imaju pripadnici srpske zajednice na Kosovu, kada je reč o institucijama, ogroman je i izuzetno značajan, i to pre svega za Srbiju.

Kosovski parlament ima 120 poslanika, a potencijal srpskog glasačkog tela je da imamo 30 poslanika. To praktično znači, s obzirom na trenutnu rasutost albanskih glasova, da bi neka srpska stranka mogla da bude vodeća u Skupštini Kosova i da ništa bez nje ne može da se odluči. Takođe, po tom potencijalu, sledeći predsednik Kosova bi mogao da bude Srbin – ocenjuje u razgovoru za Danas Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke. SLS je pojedinačno najjača srpska stranka „južno od Ibra“, koja u Vladi Kosova ima dvojicu ministara – za povratak i zajednice i za rad i socijalnu zaštitu, a obavlja vlast u novoformiranim opštinama Gračanica, Štrpce i Klokot.

Petrović ističe da su predstavnici SLS u vlasti za tri godine obezbedili posao za 2.500 Srba, izgradili oko 200 stanova za povratnike, počeli gradnju Kliničkog centra u Gračanici i uverava da će posle izbora za Skupštinu Kosova, u nedelju, 12. decembra, uraditi još više.

Koliko su mogućnosti da kosovski Srbi, zauzimanjem funkcija u institucijama, ostvaruju svoja prava i uticaj?

– I bez tog maksimuma, i bez zvučnih funkcija, mogućnosti Srba u kosovskim institucijama su ogromne. Njima je zagarantovano, po Ustavu Kosova, bar jedno ministarsko mesto, kao i bar deset mesta u parlamentu. Opšta decentralizacija proširila je nadležnosti, što znači da imamo ingerencije nad sudstvom i policijom na lokalnom nivou. Zatim, lokalne zajednice mogu da donose zakone i ubiraju takse. Obrazovanje je za srpsku zajednicu, po Ustavu, po planu i programu Republike Srbije. Kada je reč o zdravstvu, novcem Kosova obavezna je izgradnja kliničko zdravstvenih centara u svim većim srpskim sredinama. Zagarantovan je budžet za srpsku zajednicu.

Da li je Srbima s Kosova, s minimumom poslanika i ministara, nešto zagarantovano?

– I minimum poslanika i ministara iz redova Srba predstavlja za kosovske Albance i pripadnike drugih manjinskih zajednica nemogućnost da, po Ustavu, donesu zakone ili bilo kakvu odluku bez našeg pristanka, to jest glasova.

Vlada Srbije smatra da nije dobro za Srbe da učestvuju na predstojećim kosovskim izborima, jer se nisu stvorili odgovarajući uslovi.

– Vrlo dobro znamo kakvi su uslovi na Kosovu i to ne treba da nam kažu ni Vlada Srbije ni predsednik Republike. Mi tamo živimo, da vas podsetim. Stoga, plašim se, ukoliko ne učestvujemo na ovim izborima, da ćemo se začauriti u seoskim sredinama na Kosovu i to je nešto što će postepeno da dovede do iseljavanja pripadnika srpske zajednice, što dalje znači da neće biti smisla ni za kakvu politiku.

Da li je reč možda o taktici srpske vlade pred predstojeći dijalog Beograda i Prištine?

– Kosovo se uvek zloupotrebljavalo za ostvarenje uskopolitičkih interesa. Te strategije se baziraju na procentima koliko će ko dobiti na izborima. Takva taktika je pogubna za srpski narod sa Kosova. U protekle tri godine, koliko smo na vlasti, od najuticajnijih zemalja EU i Amerike smo imali veliku pomoć, za razliku od države Srbije koja nam ni u čemu nije pomogla. Paradoksalno je da sam se ja u protekle tri godine video dva puta s predsednikom SAD, a da se nijednom nisam video s prvim čovekom Srbije. I to je predsednik Amerike tražio da se vidi sa mnom. U februaru bi trebalo ponovo da se vidim s njim. To je od velikog značaja za Srbe s Kosova i neću tu šansu nikada propustiti.

Kako ocenjujete odnos s kosovskim zvaničnicima u kontekstu predstojećeg dijaloga?

– Prištinska strana ima svoju platformu. Ona je manje-više poznata široj javnosti, za razliku od beogradske strane, u čije planove niko nije upoznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari