Nova vlast bi trebalo ozbiljno da pristupi pitanju evroatlantskih integracija Srbije kao države, a ne na osnovu partijskog interesa i dnevnopolitičkih potreba – istakla je doktorka političkih nauka Jasminka Simić na predstavljanju prvog broja časopisa „Novi vek“ Centra za evroatlantske studije, NVO čija je direktorka Jelena Milić.


„Zabrinjavajuće je to što specifičan odnos Srbije s Rusijom u oblasti energetike i privrede utiče na bezbednosne reforme. S druge strane, još ne postoji jasno opredeljenje o ruskom konceptu evropske bezbednosti“, navela je Simićeva.

Predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko rekla je da je saradnja s Moskvom dobrodošla, ali da „nije u interesu Srbije da bude puki instrument Rusije u sprečavanju širenja NATO“.

Poslanik LDP Bojan Đurić upozorio je da je Srbija postala vojno neutralna „na politički način“. „Rezolucija o neutralnosti je skupštinski akt koji se usvaja većinom i u svakom trenutku može da bude promenjena ukoliko postoji politička volja“, naglasio je Đurić.

U prvom broju tromesečnika „Novi vek“ glavne teme su vojna neutralnost Srbije, zajednička evropska odbrambena i bezbednosna politika, kao i izazovi sektora bezbednosti u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari