Demokratska stranka će biti u rekonstruisanoj vlasti u Vojvodini, kategorični su u izjavi za Danas predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine. S druge strane, naprednjaci tvrde za Danas da „nema apsolutno nikakve šanse da DS bude u rekonstruisanoj Vladi Pokrajine“. Za to vreme, iz Demokratske stranke stižu uveravanja da će ta stranka naći zajednički jezik sa aktuelnim koalicionim partnerima u Vojvodini i da će vlast biti rekonstruisana u okviru postojeće skupštinske većine.

Imajući u vidu dijametralno suprotne stavove LSV i SNS, otvara se pitanje na koji način će naprednjaci „ubediti“ LSV da odustane od demokrata i prići njima prilikom formiranja nove vlasti, odnosno da li je stranka Nenada Čanka dovoljno jaka da napravi ozbiljan preokret u stavovima SNS koji bi pristali da i DS nađe mesto u budućoj pokrajinskoj administraciji.

„Kladio sam se sa novinarima u gajbu piva da će DS biti u rekonstruisanoj vlasti jer sam uveren u to. Tražimo jasno definisan politički program i rekonstrukciju Pokrajinske vlade. To ćemo pokušati da uradimo sa našim koalicionim partnerima. Takođe, spremni smo da sarađujemo po određenim političkim pitanjima i sa drugima, što smo demonstrirali prilikom promene izbornog sistema u Vojvodini“, ističe za Danas zamenik predsednika LSV Bojan Kotreš.

Na pitanje da li to znači da može da se dogodi da naprednjaci ne učestvuju u budućoj vojvođanskoj vlasti, Kostreš kaže da ne bi spekulisao oko toga, „ko će, da li će i kada učestvovati sa kim u određenoj fazi“. „Mi već dve godine, od izbora 2012. govorimo o problemima. I, naravno, prvo ćemo probati da ih rešimo sa našim današnjim koalicionim partnerima“, zaključuje Kostreš.

Prema rečima Gorana Kneževića, potpredsednika SNS, ne postoji nikakva šansa da DS bude deo rekonstruisane vlasti. „Ako se Kostreš kladio u gajbu piva da će DS biti u novoj vladi, ja se kladim u dve gajbe da neće biti“, naglašava Knežević za Danas.

On dodaje da su demokrate izgubile legitimitet i „vreme je da se sklone sa vlasti“. Upitan na koji način naprednjaci planiraju da privole „ligaše“ na svoju stranu, s obzirom na to da bez njihove podrške nemaju većinu ni za izglasavanje nepoverenja administraciji Bojana Pajtića, Knežević je odbio da konkretno odgovori. „Mi se ne bavimo tehničkim stvarima i brojevima, već idejama i tražimo podršku za njihovo sprovođenje“, naglašava Knežević.

Aleksandra Jerkov, portparolka DS, kaže za Danas da to što „SNS smatra da sa dvadesetak mandata osvojenih na izborima može da napravi većinu u odnosu na DS, koja je osvojila 59 poslaničkih mandata – govori o karakteru te stranke koja po svaku cenu želi da preotme vlast u Vojvodini“. Ona ističe da je DS u stalnom kontaktu sa svojim koalicionim partnerima u Vojvodini i da je uverena da će naći zajednički jezik za rekonstrukciju vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari