Socijalistička partija Srbije kompletiraće rukovodstvo stranke najkasnije za desetak dana, saznaje Danas. Predsednik SPS Ivica Dačić će na sednici Glavnog odbora predložiti potpredsednike stranke, kompletno Predsedništvo, ali i izvršne organe.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Sa konačnim zaokruživanjem stranačkog rukovodstva kasni se gotovo dva meseca ne samo zbog Dačićeve odluke da pre stranačkog kadriranja dobro izvaga, već i zato što se posao renoviranja i postavljanja novih stranačkih simbola u velikoj sali na Studentskom trgu poprilično otegao. Stari logo sa prepoznatljivom ružom, tako će i iz prostorija SPS otići u istoriju, a zameniće ga nova stilizovana petokraka.

Iako je SPS gotovo dva meseca bez rukovodstva i sa predsednikom stranke koji je svakodnevno na putu, u ovoj stranci tvrde da nisu obezglavljeni i da sve funkcioniše, kao i pre kongresa. „Svi mi koji smo bili funkcioneri do kongresa, ali i poslanici radimo apsolutno kao do kongresa i nemamo nikakav diskontituitet u aktivnostima. Očekujemo da će Dačić u skorije vreme zakazati sednicu Glavnog odbora i da će nas obavestiti o svojim razmišljanjjima „, kaže za Danas Slavica Đukić Dejanović, doskorašnja potpredsednica SPS, koja ne vidi ništa neobično u Dačićevom vaganju koga će izabrati za najbliže saradnike.

Đukić Dejanović, kako sama tvrdi, poziciju u stranci nikada ne traži, već prihvata ono što dobije. „Prema tome sve što bude predsednik stranke odlučio, ja ću prihvatiti i nikada neću lobirati. Po statutu, ja sam već član Predsedništva, kao predsednica Foruma žena“, kaže Đukić Dejanović negirajući da je Dačić zanemario stranku, iako je najviše vremena za stranačka pitanja imao kada je SPS bio u opoziciji.

Ne dele svi mišljenje Djanovićeve. Tako Novica Tončev, dosadašnji član Predsedništva i kandidat za potpredsednika stranke, međutim ne razume šta Dačić toliko dugo vaga i smatra da je jedini opravdani razlog zbog koga još nije izabrano rukovodstvo stranke, njegova prezauzetost diplomatijom i OEBS-om.

U SPS negiraju i spekulacije da su zbog predstojećeg izbora potpredsednika i drugih visokih funkcionera narasle tenzije i nesuglasice u stranci. „U stranci postoji jedinstvo bez sporova i nesuglasica zbog kadrovskih pitanja“, kaže za Danas Đorđe Milićević, portparol SPS i zamenik šefa poslaničke grupe u republičkom parlamentu, negirajući da su se te tenzije preselile u poslanički klub ove stranke i da se deo socijalista u Skupštini zalaže da na čelo njihove parlamentarne grupe, umesto Dijane Vukomanović, dođe on.

Milićević kaže da odluku ko će biti potpredsednici stranke, zamenik, predsednik IO stranke, ali i šef poslaničke grupe donosi isključivo lider SPS Ivica Dačić, a da on svoju odluku još nije podelio sa Glavnim odborom.

Kako Danas saznaje u vrhu stranke, šanse da Milićević bude izabran za šefa skupštinskog SPS porašće ukoliko Vukomanovićeva ponovo bude izabrana za potpredsednicu stranke. Šanse za njen izbor su velike zbog bliskih odnosa sa Dačićem koji joj je uoči kongresa poverio i pisanje nove programske deklaracije koja je trebalo da socijaliste približi modernoj evropskoj levici. Ima i spekulkacija da bi, ako Dačić ipak odluči da joj ne dodeli potpredsedničku fotelju, ona mogla da preuzme mesto predsednika IO.

Sa druge strane, Milićević ima dobre odnose sa svim poslanicima, posebno sa mlađom gardom, i njegovim imenovanjem za šefa poslaničke grupe bilo bi amortizovano nezadovoljstvo dela stranke koje nije naklonjeno Vukomanovićevoj, jer smatra da nije potekla iz „baze“ i da je „preko reda“ dobila funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari