Odluka Evropske komisije da Savetu EU preporuči otvaranje pregovora o članstvu Srbije svakako je pozitivna vest za građane i zemlju, ali još nije sto odsto sigurno da li će šefovi diplomatije 27 zemalja članica u junu potvrditi taj stav EK, kažu sagovornici Danasa, stručnjaci za evropske integracije.

Savet EU juče je na zasedanju u Luksemburgu sporazum Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa ocenio kao „istorijski“, ali je odluku o dodeljivanju datuma pregovora odložio za jun jer, po mišljenju ministara spoljnih poslova, nije bilo dovoljno vremena da se od petka, kada je taj dokument parafiran, do juče, zauzme definitivan stav.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, komentariše za Danas da je dobro što su EK i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton juče izneli jasnu ocenu da je Srbija ispunila ključni uslov i napredovala ka vidljivom i održivom unapređenju odnosa s Kosovom, i dali nedvosmislenu preporuku da se otvore pregovori o pristupanju.

„To je izuzetno značajno, ne samo za Srbiju, koja će otpočinjanjem pregovora da se posveti važnim reformskim temama, već i za region i za EU, koja potvrđuje kredibilitet u međunarodnim odnosima i posvećenost politici proširenja“, kaže Bobićeva. Kako naglašava, za Srbiju je sada „presudno da se sprovede ono na šta se obavezala, da se dodatno rastumače odredbe sporazuma koji je parafiran, ali i da se doslednije posveti svim ostalim problemima u uspostavljanju moderne države“.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za Danas da preporuka EK „pokazuje da se isplatio hazarderski potez koji je delegacija Beograda povukla u pregovorima s Prištinom, što označava optimističniju fazu u srpskoj politici“.

Drago Hedl, novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista, ocenjuje za Danas da je učinjen „prvi ozbiljan korak na putu do Brisela“ i podseća da je Hrvatska vodila pristupne pregovore gotovo deceniju, koja je bila obeležena „teškim trenucima, zastojima i nizom ustupaka“. „To isto čeka Srbiju. Ali, kad se jednom krene tim putem, dolazak na cilj je izvestan, a koliko će on trajati, zavisi od spremnosti Srbije da sprovede reforme“, ukazuje Hedl.

U izveštaju EK, koji je juče obelodanjen na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, navodi se da je Srbija preduzela značajne korake ka poboljšanju odnosa s Kosovom, u skladu sa zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2012. godine. Kako se dodaje, Komisija će nastaviti da prati napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo i uslova koji su deo procesa stabilizacije i pridruživanja.

Srpske vlasti su, prema oceni u izveštaju, sprovodile reforme u ključnim oblastima vladavine prava, posebno u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, nezavisnosti ključnih institucija, slobodi medija.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji bi u petak trebalo da poseti Beograd, saopštio je da su „Srbija i Kosovo dokazali da mogu da se usredsrede na budućnost“, dok je Ketrin Ešton pohvalila obe strane za „hrabrost i viziju“.

Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele izjavio je juče da je najvažnije da sporazum Beograda i Prištine bude sproveden, dok je šef švedske diplomatije Karl Bilt ocenio da je „Rubikon pređen“.

Suzana Grubješić, potpredsednica srpske vlade zadužena za evropske integracije, ocenila je da preporuka EK predstavlja šansu da Srbija krene napred. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je odluku Komisije, ističući da je „očekivana i dobrodošla“.

DS pozdravlja

Predsednik DS Dragan Đilas izjavio je da je preporuka EK važan dan za sve građane Srbije, kao i da ohrabruje činjenica da je članstvo u EU danas strateški cilj najvećeg broja stranaka.

SSP za Kosovo

Evropska komisija preporučila je juče Savetu ministara EU da s Kosovom počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, konstatujući da se Kosovo ozbiljno i konstruktivno angažovalo kako u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, tako i u unutrašnjim reformama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari