Lokalne i pokrajinske izbore koji će biti održani najverovatnije u rano proleće naredne godine, Srpska napredna stranka dočekaće potpuno spremno, sa novom unutrašnjom organizacijom, kompletiranim Glavnim odborom, novim stranačkim organima na lokalu, okružnim i pokrajinskim odborima, ali i generalnim sekretarijatom. Unutrašnja reorganizacija SNS počeće krajem februara, a biće završena do sredine maja – kaže za Danas Igor Mirović, potpredsednik Srpske napredne stranke.

Mirović objašnjava da su na njegov predlog predsednik Aleksandar Vučić i Predsedništvo SNS prihvatili formiranje generalnog sekretarijata koje će dnevno brinuti o tome da se stranačka politika sprovodi na svim nivoima.

„Primetio sam da se na raznim nivoima stranačkog organizovanja nekada nedovoljno, a nekada u potpunosti ne sprovodi politika stranke i ne samo da se ne sprovodi, već se i sa nedovoljnom ozbiljnošću prate odluke GO i predsedništva. Posao generalnog sekretarijata biće da se obezbedi stranačka politika na svim nivoima. U ime Predsedništva to telo će davati smernice opštinskim organima kako da dosledno sprovode stranačku politiku. Na primer, ako stranka zauzme stav da se mere štednje moraju sprovoditi na svim nivoima, onda tako mora i da bude. Ne može da se troši novac na reprezentaciju, da opštine i drugi organi kupuju službene automobile zato što im ne odgovaraju oni koje imaju, već mora da štede. Nama takvi bahati ljudi nisu potrebni“, objašnjava Mirović i dodaje da će Sekretarijat biti nešto nalik onom partijskom biču u britanskom parlamentu koji je zadužen za disciplinu poslanika u sprovođenju partijske politike.

To novo operativno stranačko telo neće biti preveliko. Imaće šest-sedam članova i generalnog sekretara, ali, kako ističe naš sagovornik, još nisu utvrđeni detalji kako će se birati ti ljudi, a još manje se zna ko će biti na čelu sekretarijata.

Na pitanje da li će Izvršni odbor nastaviti da funkcioniše, Mirović odgovara da se to ne dovodi u pitanje, jer IO ima organizacioni karakter. Generalni sekretarijat se neće mešati u ingerencije IO koji će nastaviti da se bavi organizacionim pitanjima, a to je nadzor nad radom opštinskih odbora u smislu njihove organizacije, internet kampanjom i izbornom kampanjom.

Novine nakon završetka stranačkih izbora biće i u formiranju okružnih i pokrajinskih odbora koji do sada nisu postojali. Oni neće biti birani, već će ih imenovati predsedništvo stranke. „To je logično, jer će oni biti deo izvršnih organa stranke, konkretno izvršnog odbora“, napominje Mirović i dodaje da će Srpska napredna stranka sredinom maja, po završetku stranačkih izbora na lokalu imati i kompletiran Glavni odbor. Naime, GO koji broji više od četiristo članova biće popunjen sa više od 150 novih članova odbora koji će od marta do sredine maja biti na proveri.

Ne odustajemo od rušenja Pajtića

Srpska napredna stranka nije odustala od pokrajinskih izbora i rušenja Bojana Pajtića, ali lopta sada nije u dvorištu naprednjaka. Nema proceduralnih uslova za održavanje tih izbora, ali će SNS sa drugim strankama nastojati da, pre izbora, dovede u pitanje poverenje pokrajinskoij vladi. Od toga nećemo odustati , iako već na jesen ulazimo u izbornu kampanju“, ističe Mirović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari