Povratak u Beograd Nikole Šainovića, haškog osuđenika i nekadašnjeg premijera Srbije i vicepremijera SRJ, nakon 12 godina provedenih u zatvoru, obradovao je većinu socijalista. Srećni su, kako kažu, što se „njihov drug i stranački kolega vratio u zemlju živ i zdrav i pre svega mentalno jak, za razliku od mnogih drugih haških osuđenika.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Veruju da će Šainovićev povratak u Srbiju istovremeno značiti i njegov povratak u politiku i Socijalističku partiju Srbije. Ubeđeni su da će njegova uloga u predstojećim izborima biće značajna i da on može samo da poveća a nikako da smanji rejting stranci.

„Šainović je slobodan čovek i samo od njega zavisi da li će se ponovo politički angažovati. On nikada nije napuštao socijaliste, nikada se od stranke nije distancirao i verujem da će i dalje biti na raspolaganju SPS, pre svega zato što je čovek koji ima bogato političko iskustvo… A to da li će Šainović biti kooptiran u neko od stranačkih tela, zavisi isključivo od predsednika socijalista Ivice Dačića, koji bi uskoro trebalo da predloži i najuže rukovodstvo stranke“, kaže za Danas Milutin Mrkonjić, funkcioner i doskorašnji potpredsednik Socijalističke partije Srbije, koji napominje da „njegov drug“ Šainović nikada nije digao ruke od SPS.

U dva navrata je njegov advokat Toma FIla nosio Šainovićeva pisma Ivici Dačiću, u kojima je on objašnjavao kako vidi razvoj SPS-a. U Hagu je nastojao da odbrani stranku, uprkos, kako je sam tvrdio, „velikim ambicijama tužilaca da optuže ceo SPS“, u čemu tužilaštvo nije uspelo. Šainovićeva izjava nakon povratka u Beograd u kojoj on tvrdi da je u Hagu on osuđen kao pojedinac, ali ne i srpski narod i da nema zločina koji je učinjen u ime srpskog naroda, posebno je dirnula Slavicu Đukić Dejanović, poslanicu i funkcionera SPS. Ona kaže da upravo ta rečenica pokazuje koliko je Šainović mentalno jak, uprkos nizu godina provedenih u zatvoru. Na pitanje da su socijalisti po nalogu predsednika stranke Ivice Dačića dočekali Šainovića na aerodromu, po povratku iz Stokholma, sagovornica Danasa kaže da nikakvog naloga nije ni bilo.

„Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić i ja dogovorili smo se da na aerodromu dočekamo dragog prijatelja i druga, a to što su se na jednom mestu našla tri potpredsednika stranke govori i o stavu same SPS prema Šainoviću“, kaže Đukić Dejanović za Danas i dodaje da je Šainović sada slobodan čovek koji će odlučiti šta dalje sa svojim životom, ali da bi njoj bilo drago da svojim iskustvom i znanjem pomogne stranci.

Šainovićev povratak u SPS, od koje se nikada nije distancirao, sa nestrpljenjem očekuju Novica Tončev i Neđo Jovanović, poslanici SPS. Tončev je ubeđen da Šainović ne samo što će znanjem pomoći stranci, već će podići i rejting socijalista. Napominje da je reč o čoveku koji je „džabe ležao u zatvoru“ i koji je tamo u Hagu branio Srbiju. Na pitanje da li Šainoviću treba vratiti stranačke funkcije, Tončev kaže da to ipak zavisi od Dačića, koji već osam meseci nije predložio stranačko rukovodstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari