Paljenje kuće srpskih povratnika u metohijskom selu Drsnik kod Kline do juče u podne bilo je poslednji u nizu svakodnevnih incidenata na Kosovu i Metohiji, koji su usledili posle političkog skandala na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Južno od Ibra uglavnom se pale povratničke kuće i ispisuju preteće parole. Severni deo Kosovske Mitrovice preživeo je pokušaje kosovskih Albanaca da iz južnog upadnu u srpski i deo grada, spaljena je zastava Srbije, na bivšu zgradu Skupštine opštine bačeni su Molotovljevi kokteli i kamenice. Zvanični Beograd odbacuje spekulacije da bi ovaj metež Priština mogla da iskoristi za pomeranje „granice“ severno od Ibra, dok Srbi sa KiM i politički analitičar Dušan Proroković ne odbacuju takvu mogućnost.

U Kancelariji za KiM Vlade Srbije ne mogu da daju bezbednosne procene, ali smatraju neprihvatljivim korišćenje tenzija na utakmici Srbija – Albanija kao izgovor za nasilje i diverzije bilo gde na KiM. Prekjučerašnji susret šefova Kancelarije za KiM i Unmika Marka Đurića i Farida Zarifa trebalo bi da osigura povišenu pripravnost i budnost KPS i Euleks kako bi se sprečile provokacije, navode izvori Danasa. U prištinskim diplomatskim krugovima spekuliše se da je Beograd, navodno, tajno kontaktirao i pojedine uticajne opozicione lidere kosovskih Albanaca.

Poslanici SNS u Skupštini Srbije Momir Stojanović i Milovan Drecun smatraju „suludim procene da bi Priština mogla da deluje na severu“. Stojanović je siguran da „međunarodne misije, koje drže sve pod kontrolom, neće dozvoliti širu eskalaciju sukoba, posebno ne severno od Ibra“, a Drecun procenjuje da „Priština ne sme da pogreši preduzimajući ekstremne poteze“. Drecun najavljuje za Danas da će do kraja nedelje o incidentima na Kosovu raspravljati skupštinski Odbor za KiM, čiji je predsednik. Prema njegovim rečima, čeka se dogovor sa predstavnicima nadležnih državnih institucija Srbije i međunarodnih misija na KiM, koji bi trebalo da prisustvuju toj sednici“.

– Ne smem ni da pomislim šta bi se dogodilo ako bi Priština krenula na sever. To bi bila dodatna katastrofa. Ovde napetost ne popušta – oseća se pritisak i zabrinutost. Kruže neproverene priče da su iz Zdravstvenog centra otišli pojedini lekari, što dodatno pogoršava stanje. Mi najbolje poznajemo Albance i uvek smo jako oprezni – kaže za Danas Ksenija Božović, predsednica SO severna Mitrovica.

– Teško je proceniti šta može da se dogodi, jer je ovo sa dronom na utakmici u Beogradu, što je trebalo da spreči Putinovu posetu Srbiji, izmaklo kontroli. Priština nikad ne bi intervenisala na severu na svoju ruku, to će učiniti samo ako joj neko kaže. Mislim da to ne bi moglo da prođe bez većeg loma u ostatku Srbije, što bi aktuelnu vladu još dublje gurnulo u naručje Rusije – kaže za Danas Dušan Proroković.

Prioritet i cilj

– Prioritet svih Srba na KiM i države Srbije treba da bude očuvanje severnog dela Kosovske Mitrovice, jer je to zdravstveni i obrazovni centar neophodan za našu budućnost. Zabrinuta sam što se posle dužeg vremena u Mitrovici ponovo oseća strah i zabrinutost, koji umnogome podsećaju na uvertiru pred martovski pogrom 17. marta 2004. i što sve više provejava da su prioritet i cilj kosovskih Albanaca pomeranje „granice“ severno od Ibra – izjavila je za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba na KiM.

Zajednički konzulati Kosova i Albanije

U Kanberi (Australija) uskoro bi trebalo da se otvori zajednički konzulat Albanije i Kosova, kakav je otvoren u Milanu 16. septembra, javlja portal Kossev. Kosovski zvaničnici kažu da je reč o zajedničkom delovanju Kosova i Albanije, predviđenom Deklaracijom o strateškom partnerstvu, potpisanim početkom 2014. u Prizrenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari