Velika većina funkcionera Srpske napredne stranke ne žuri sa podnošenjem ostavki na takozvane duple funkcije koje su im plaćene. Tvrde da ima još dosta vremena do 15. septembra, kada je i poslednji rok u kom treba da se opredele za jednu od fotelja, ali napominju da će konačne odluke donositi uz konsultaciju sa vrhom stranke. Koliko naprednjaka se do sada odreklo duplih funkcija juče nije mogao da nam kaže ni Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS.


Nikolić ističe da će stranka sa konačnim spiskom izaći 15. septembra, ali podseća da u odluci GO SNS piše da će funkcioneri koji se ogluše o naredbu u predviđenom roku momentalno izgubiti sve javne položaje, ali i članstvo u stranci. Na pitanje da li se odluka GO SNS odnosi i na lokalni i na republički nivo vlasti, on odgovara da je funkcija – funkcija, bez obzira gde se nalazi.

„Naprednjaci moraju da se opredele za jednu od pozicija, osim ukoliko postoje objektivni razlozi zbog kojih moraju da nastave da obavljaju obe funkcije“, kaže Nikolić za Danas, ne želeći da precizira šta podrazumeva pod tim objektivnim razlozima.

Veroljub Arsić, kako kaže, konačnu odluku doneće u dogovoru sa rukovodstvom stranke. „Poslanik sam SNS i potpredsednik Skupštine Srbije, ali istovremeno i odbornik i šef odborničke grupe SNS u Požarevcu. Podjednako su mi drage obe funkcije. Požarevac je moj rodni grad, ali posao u republičkom parlamentu je veoma zahtevan. Upravo zbog toga još nisam odlučio koje od funkcija ću se odreći“, rekao nam je Arsić.

Iako još nije odlučio, narodni poslanik SNS Aleksandar Martinović kaže da će se, ako to stranka od njega bude tražila, odreći funkcije predsednika Skupštine opštine Ruma. On napominje da je još u maju podneo ostavku na mesto predsednika UO Agencije za privatizaciju i Nadzornog odbora Galenike.

Aleksandar Jovičić se takođe dvoumi da li će zadržati mesto poslanika u Skupštini Srbije ili odbornika u Skupštini Beograda. Kaže za Danas da će odluku doneti u konsultaciji sa strankom.

„Još prvog dana kada je GO SNS doneo odluku, rekao sam da ću se odreći funkcije člana UO preduzeća Informatika i 75.000 dinara kolika je nadoknada. Ali, budući da je leto i da su godišnji odmori, treba vremena da se svi skupe kako bi ostavka bila prihvaćena“, kaže Igor Bečić, potpredsednik Skupštine Srbije, a na pitanje da li će ostavku podneti i na mesto savetnika generalnog direktora Srbijagasa, Bečić nam je odgovorio da mu je to radno mesto na kome „oduvek prima platu“ (130.000 dinara), a da u parlamentu dobija samo paušal za rad na terenu.

Vladimir Đukanović je, još istog dana kada je Aleksandar Vučić pozvao naprednjake da se odreknu viška plaćenih funkcija, prosledio Vladi ostavku na mesto predsednika Skupštine Lutrije Srbije. „Na Vladi je da prihvati moju ostavku ili ne, ali moja želja je bila da podstaknem i ostale kolege iz SNS da učine isto, pa ih ovom prilikom ponovo pozivam da poslušaju stranačku odluku“, kaže Đukanović za Danas.

Ostavke na mesta predsednika i sekretara RIK podneli su Dejan Đurđević, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, i Jana Ljubičić, generalna sekretarka Skupštine Srbije. Đurđević je, inače, među rekorderima sa najviše fotelja i mesečno zarađuje oko 454.356 dinara. Odlaskom iz RIK odrekao se 39.000 dinara. Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić spremio je ostavku na mesto predsednika Nadzornog odbora „Laste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari