Nacionalni praznik Albanije – Dan zastave, kojim se 28. novembra slavi stvaranje ove države 1912. godine, juče je obeležen na Kosovu i Metohiji. Kosovski Albanci 28. novembra obeležavaju i rođendan komandanta terorističke OVK Adema Jašarija (1955-1998), kog smatraju „simbolom svoje borbe za nezavisnost“, kao i dan prvog pojavljivanja OVK u javnosti 1997. godine.


Cveće na Jašarijev grob juče su položili lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i funkcioner Inicijative za Kosovo Jakup Krasnići. Kurti je, kako prenose kosovski mediji, iz Prekaza kod Srbice poručio: „Poštujući heroje, idemo pravim putem.“

Hašim Tači, odlazeći premijer Kosova, spojio je sve praznike u jedan i na Dan Kosovskih bezbednosnih snaga, a dva dana pre Jašarijevog rođendana i Dana zastave obišao Memorijalni centar „Adem Jašari“.

Agencije javljaju da su ulice na KiM juče bile okićene uglavnom zastavama Albanije, dok su zastave Kosova bile na zgradama institucija samoproglašene kosovske države. Isti izvori navode da su albanske zastave juče bile istaknute i u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali da su radnje, čiji su vlasnici kosovski Albanci, bile otvorene. KPS je juče na severu KiM uveo pojačane mere bezbednosti.

Gradonačelnici Leposavića i severne Mitrovice Goran Rakić i Dragan Jablanović tvrde za naš list da su srpske opštine na severu KiM, koje su u kosovskom sistemu lokalne samouprave, juče radile, jer „nije nikakav praznik“. U kosovskoj opštini Gračanica Danasu je rečeno da „juče nisu radili opštinski šalteri, a da su se održali ranije zakazani programi, poput radionice o HIV-u“.

Ujedinjenje u EU

Albanski premijer Edi Rama juče je, pre polaganja venca na Spomenik nezavisnosti u Valoni, preko društvenih mreža čestitao „svim Albancima 102. godišnjicu nezavisnosti Albanije“. Prištinska štampa ističe da „Dan zastave svaki put oživi ideju prirodne Albanije, ali da se albansko nacionalno ujedinjenje očekuje u EU“. Prema pisanju Zerija, „iako se smatra da je ovo vek Albanaca, političari na Kosovu i u Albaniji spas vide u EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari