Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine narednih dana razgovaraće o izbacivanju Saveza vojvođanskih Mađara iz Vlade Vojvodine, saznaje Danas u DS i LSV.

Kako su nam rekli sagovornici iz ove dve stranke, jučerašnja odluka lidera SVM Ištvana Pastora da poslanici ove stranke ne glasaju za rekonstrukciju vojvođanske vlade nosi jasnu poruku da je SVM rešio da bude opozicija u Pokrajini, te bi zbog toga sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine i potpredsednik Pokrajinske vlade Njilaš Mihalj mogao da bude isključen iz nje.

Poslanici Skupštine Vojvodine juče su raspravljali o rekonstrukciji Vlade Vojvodine koju je predložio pokrajinski premijer Bojan Pajtić. Osim poslanika DS i LSV, podršku novoj Pajtićevoj vladi trebalo bi da daju i pojedini poslanici SDS Borisa Tadića koji su nakon najave da će glasati za vladu isključeni iz stranke.

Raspravu je obeležilo polemika predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora i premijera Bojana Pajtića. Pastor je rekao da SVM neće učestvovati u glasanju i da je pre četiri meseca rekao Pajtiću da ta stranka u dogovorima o rekonstrukciji neće učestvovati, ali da će prihvatiti dogovoreno rešenje. On je Pajtiću zamerio što se DS nije pojavila na sastanku koji je Pastor sazvao oko koncentracione vlade Vojvodine. Druga zamerka se odnosi na usvajanje Deklaracije o promeni ustavno-pravnog položaja Vojvodine o kojoj Pokrajinska vlada nije ništa rekla. Pastor je zamerio i izostanak reakcije prilikom usvajanja Informacije o obeštećenju zbog privatizacije NIS.

Reakciju poslanika izazvala je Pastorova izjava upućena Pajtiću da su „obezbedili većinu i da im na tome čestita, jer su očigledno bili uspešniji u navatavanju poslanika od ovih drugih koji isto to rade“. Time je Pastor aludirao na prelazak jedne poslanice iz redova poslaničkog kluba SNS koja je član Pokreta Snaga Srbije u DS. Posle te izjave u sali se začuo žamor, a Pastor je rekao da to nije slučajno izjavio, već zato što je proteklih dana neko pokušao i njega da involvira u priče o „preletu“ poslanika.

Odgovarajući Pastoru, Pajtić je ocenio da SVM koristi „rđave izgovore za neglasanje o rekonstrukciji vlade“. „Ne prihvatamo ni vaše optužbe da nismo za saradnju sa Vladom Srbije jer to nije tačno. Mi ne želimo ni u kakvu koncentracionu vladu jer ona ne bi nosila ništa dobro i ne bi bila prirodna. Mi ne osporavamo saradnju SVM sa SNS na republičkom nivou“, rekao je Pajtić. On je naveo da je usvajanje Deklaracije i Informacije o NIS nisu bile volja poslanika DS. „Ako se postavi pitanje da li su te odluke legitimne – jesu, a da li su fer – to nisu, kao što nije ni fer istupanje na ovakav način“, rekao je Pajtić. „Kada je reč o preletu poslanika, posle izbora u poslaničkoj grupi DS bilo je 59 članova, a današnji broj najbolje govori kome je preletanje poslanika praksa“, rekao je Pajtić.

Uoči početka sednice najveća neizvesnost vladala je oko kvoruma, pa je sednica kasnila skoro 30 minuta, a kada je počela, utvrđeno je da u sali ima 63 poslanika, iako je elektronski sistem stalno menjao broj prisutnih. Za kvorum je neophodno prisustvo 61 poslanika od 120, koliko ima pokrajinska skupština. Početku sednice prisustvovali su poslanici DS, LSV, SVM i tri poslanika koja su pre dva dana isključena iz SDS Borisa Tadića, dok su poslanici opozicije SNS, SPS, DSS i SRS bili u hodnicima skupštine, poslaničkim klubovima ili nisu ubacili svoje identifikacione kartice u elektronski sistem za glasanje.

Novi članovi

Vojvođanski poslanici izglasali su juče po podne rekonstrukciju vlade, a novi sekretari položili su zakletvu pred parlamentom. Novi članovi Pajtićevog kabineta su Vladimir Pavlov, Branislav Bogaroški i Nenad Stanković, dok je aktuelni sekretar za privredu Miroslav Vasin izabran i za potpredsednika u Vladi Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari